Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Šéf Euroskupiny varoval Londýn pred príklonom k tvrdému brexitu

Holandský minister financií a predseda Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem po skončení mimoriadnej telekonferencie 30. júna 2015 v Haagu. Foto: TASR/AP/Phil Nijhuis

Eurokomisár pre hospodárske a finančné záležitosti, dane a clá Pierre Moscovici zdôraznil, že brexit nesmie byť trest pre nikoho.

Brusel/Luxemburg 11. októbra (TASR) - Pred takzvaným "tvrdým brexitom", čiže odchodom Spojeného kráľovstva z Európskej únie bez žiadnych kompromisov, varoval v pondelok (10.10.) v rámci zasadnutia Euroskupiny v Luxemburgu šéf tohto zoskupenia Jeroen Dijsselbloem.

Ministri financií krajín eurozóny (Euroskupina) rokovali v pondelok v Luxemburgu na rôzne témy, Dijsselbloem však počas stretnutia s novinármi upozornil, že "tvrdý brexit", čo by pre Britov znamenalo opustenie Únie bez dosiahnutia niektorých kompromisov, bude hlavne "voľbou" samotnej Británie a nie voľbou Európanov.

"Je to ich voľba. Posun smerom k tvrdému brexitu. Ja by som tomu nebol priaznivo naklonený," povedal šéf Euroskupiny. Spresnil, že byť na mieste Britov, tak by sa snažil o čo najrýchlejšie dosiahnutie dohody s EÚ a dohody, ktorá bude prospešná pre všetkých. "To ale nie je signál, ktorý som počul," dodal Dijsselbloem.

Britská premiérka Theresa Mayová už oznámila, že oficiálne chce spustiť procedúru na odchod z EÚ do konca marca 2017 a zároveň naznačila, že je zástankyňou tvrdých rokovaní s prísnou kontrolou imigrácie a obmedzeným prístupom k jednotnému trhu EÚ.

Poprední predstavitelia EÚ opakovane do Londýna odkazujú, že krajina, ktorá nie je členom EÚ a chce mať prístup na jej jednotný trh, musí rešpektovať štyri základné slobody pohybu - pohyb tovarov, služieb, kapitálu, a tiež voľný pohyb osôb.

"S ohľadom na tieto princípy, žiadna krajina EÚ sa ich nevzdá," uviedol pri tejto príležitosti francúzsky minister hospodárstva Michel Sapin, podľa ktorého ide o "neoddeliteľné" základné slobody.

Eurokomisár pre hospodárske a finančné záležitosti, dane a clá Pierre Moscovici zdôraznil, že brexit nesmie byť trest pre nikoho - ani pre Spojené kráľovstvo a jej občanov, ani pre Európanov -, a preto odmieta uvažovať v rovine "tvrdý brexit" alebo "ľahký brexit".