Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

EÚ sa musí pripraviť na prípadný úplný výpadok dodávok plynu z Ruska

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Aktuálne je šesť štátov EÚ 100-% závislých od ruského plynu. Štyri z týchto krajín dostávajú plyn priamo bez okľuky cez Ukrajinu.

Berlín 26. augusta (TASR) - Európska únia (EÚ) by sa mala podľa slov komisára pre energetiku Günthera Oettingera pripraviť na prípad úplného výpadku dodávok plynu z Ruska. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Nemyslím si, že ruský prezident Vladimir Putin chce z dodávok energií urobiť nástroj presadzovania svojej politiky," uviedol Oettinger pre denník Bild. Európska komisia (EK) napriek tomu pripravuje na októbrový summit EÚ analýzu, ktorá sa bude zaoberať dôsledkami najhoršej alternatívy, teda úplného zastavenia dodávok plynu z Ruska.

Aktuálne je šesť štátov EÚ 100-% závislých od ruského plynu. Štyri z týchto krajín dostávajú plyn priamo bez okľuky cez Ukrajinu. Tu rovnako ako v prípade Ukrajiny treba prijať opatrenia, ktoré budú prípravou na potenciálny výpadok dodávok plynu.

Zásobníky plynu na Ukrajine sú naplnené približne na polovicu. Do zimy musia byť plné. "V krajnom prípade musí byť možné, aby sme dodávali plyn z krajín EÚ na Ukrajinu," uviedol Oettinger. V prípade prerušenia dodávok by krajiny plne závislé od ruského plynu, ako sú napríklad Slovensko alebo Bulharsko, mali byť zásobené skvapalneným plynom a takzvaným reverzným tokom plynu.