Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Ekonomika

EÚ sa v piatok chystá zaviesť sprísnené ekonomické sankcie proti Rusku

Britský premiér David Cameron Foto: TASR/AP

Európska únia dnes oznámila, že nové sankcie voči Rusku nadobudnú účinnosť v piatok, ale budú prehodnocované v súvislosti s pokrokom, ktorý by mal nastať po dohode o prímerí na východe Ukrajiny.

Brusel 11. septembra (TASR) - Nový balík ekonomických sankcií proti Ruskej federácii vstúpi do platnosti v piatok, po zverejnení zoznamu rozšírených sankcií v Úradnom vestníku EÚ.

Viacerí lídri EÚ sa dnes v telefonickom rozhovore zhodli na tom, že balík nových sankcií proti Rusku v súvislosti s jeho agresiou na Ukrajine sa začne implementovať do konca tohto týždňa, uviedol dnes hovorca britského premiéra Davida Camerona. Spresnil, že Cameron sa dnes ráno zapojil do spoločného telefonického rozhovoru s viacerými lídrami EÚ, s ktorými diskutoval o sankciách voči Rusku a dohode začať s implementáciou balíka sankcií, ktoré boli dohodnuté začiatkom tohto týždňa.

Na telefonickom rozhovore sa dnes okrem Camerona zúčastnil aj predseda Európskej rady EÚ Herman Van Rompuy, nemecká kancelárka Angela Merkelová, francúzsky prezident Francois Hollande a taliansky premiér Matteo Renzi.

Pôvodným termínom na zavedenie opatrení, ktoré rozširujú sankcie z júla tohto roku, bol utorok 9. september, avšak Stály výbor zástupcov pri EÚ (COREPER), zložený z veľvyslancov 28 členských krajín nakoniec rozhodol o odložení sankcií o niekoľko dní. Dôvodom bola neochota niektorých členských krajín vystupňovať reštrikcie voči Moskve z obáv, že ruská vláda zavedie protiopatrenia, ktoré postihnú ekonomiky ich krajín. Ďalším dôvodom na zdržanlivosť niektorých členov únie bolo dodržiavanie prímeria na východe Ukrajiny, čo malo znamenať ústretovosť zo strany Ruska.

Veľvyslanci sa kvôli tejto problematike stretli opäť v stredu, avšak bez dosiahnutia konkrétneho kompromisu. Zhodný názor bol iba v tom, že nové sankcie nadobudnú platnosť po ich zverejnení v Úradnom vestníku EÚ.

Podľa diplomatických zdrojov najväčším zástancom uplatnenia nových reštrikcií bolo Nemecko. Novovymenovaná šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová v stredu potvrdila iba to, že niekoľko členských štátov opäť požiadalo o odklad konečného rozhodnutia, avšak nešpecifikovala o ktoré krajiny ide.

V bruselských kuloároch sa hovorí, že najväčšími oponentmi pre dodatočné sankcie boli delegácie Fínska, Rakúska a Talianska.

Nová séria sankcií by už mala priamo postihovala veľké ropné spoločnosti z Ruska ako Rosnefť, Transnefť, Gazprom Nefť, ale nie priamo aj koncern Gazprom. Okrem toho by rozšírené sankcie únie postihli aj ruské spoločnosti pôsobiace na kapitálových trhoch a ruský sektor obrany, ďalšie reštrikcie sa môžu týkať aj vývozu technológií dvojakého využitia - civilného a vojenského.

Na "čiernom zozname" EÚ s osobami, ktoré majú zákaz vycestovať do EÚ a ktorým boli zmrazené účty v zahraničí, má pribudnúť okolo 25 nových mien, vrátane politikov blízkych ruskej vláde a vplyvných ruských oligarchov.

Van Rompuy: Nové sankcie EÚ voči začnú platiť v piatok, ale sú reverzibilné

Herman Van Rompuy
Foto: TASR/AP
Európska únia dnes oznámila, že nové sankcie voči Rusku nadobudnú účinnosť v piatok, ale budú prehodnocované v súvislosti s pokrokom, ktorý by mal nastať po dohode o prímerí na východe Ukrajiny.

Rozšírený balík sankcií bude oficiálne zverejnený v piatok v Úradnom vestníku EÚ. Najnovšie reštrikcie z Bruselu sa zameriavajú na päť ruských štátnych bánk, tri veľké zbrojné spoločnosti, zasahujú aj spoločnosti ťažiace ropu a na "čierny zoznam" priraďujú 24 ďalších jednotlivcov, vrátane niektorých vplyvných politikov.

Predseda Európskej rady Herman Van Rompuy dnes opäť naznačil, že sankcie sú "reverzibilné", čiže môžu byť zastavené alebo upravené na základe "komplexného preskúmania realizácie mierového plánu" na Ukrajine, ktoré sa uskutoční ešte do konca tohto mesiaca.

"Na základe tohto preskúmania a v prípade, že situácia v teréne to potvrdí, vlády EÚ zvážia návrhy na zmenu, pozastavenie alebo zrušenie už platných sankcií buď v celku, alebo ich časti", oznámil Van Rompuy.

Z hľadiska EÚ zavedenie nového balíka reštriktívnych opatrení znamená, že občania krajín Únie a európske spoločnosti už nebudú môcť poskytovať úvery piatim najväčším štátnym bankám Ruskej federácie. Rovnako bude zakázané financovanie vo forme pôžičiek na splácanie dlhov troch hlavných ruských obranných firiem a troch najväčších energetických spoločností.

Okrem toho budú pozastavené aj služby poskytované pre prieskum a hlbinnú ťažbu ropy, na ťažbu ropy a prieskum ropných nálezísk v arktickej oblasti, ako aj na ťažbu bridlicového plynu v Rusku.

Diplomatické zdroje EÚ naznačili, že nový menný zoznam 24 osôb, ktoré budú mať zákaz cestovania do EÚ a zmrazené aktíva v zahraničí, sa týka ľudí priamo zapojených do akcií zameraných proti územnej celistvosti Ukrajiny. Sú medzi nimi aj predstavitelia nového vedenia v regióne Donbas, členovia vlády na Kryme, niektorí vplyvní ruskí politici a tiež oligarchovia.

Novými sankciami sa EÚ postavila proti mieru na východe Ukrajiny

Prijatím nových sankcií proti Rusku sa Európska únia postavila podľa ruského ministerstva zahraničných vecí proti dosiahnutiu mieru na východnej Ukrajine.

"Týmto krokom sa Európska únia de facto postavila proti mierovému riešeniu vnútroukrajinskej krízy, ktorého podpora očakáva od všetkých zodpovedných síl v Európe," citovala agentúra Reuters z vyhlásenia ruského rezortu.

Brusel a poprední predstavitelia krajín EÚ budú musieť dať občanom EÚ jasnú odpoveď, prečo ich vystavujú riziku konfrontácie, ekonomickej stagnácie a nezamestnanosti, konštatovalo ministerstvo a vyzvalo EÚ, aby dalo ľuďom na východe Ukrajiny konečne šancu na mier.

Podľa ďalšieho vyhlásenia ruského ministerstva je evidentné, že tento krok EÚ je odtrhnutý od reality, pretože prichádza v čase, keď sa na Ukrajine rozbieha krehký mierový proces a začala sa výmena väzňov.

"Ako sme už uviedli, tieto nové protiruské sankcie nezostanú z našej strany bez zodpovedajúcej reakcie," napísalo ministerstvo.

Podpredseda ruskej vlády Dmitrij Rogozin v tejto súvislosti obvinil Západ, že sankciami chce vyvolať negatívne nálady voči politike prezidenta Vladimira Putina. To je však strategická chyba, povedal televízii Rossija 24.