Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Poslanci EP vyzvali členské štáty únie na zaplatenie účtov za rok 2014

Foto: TASR/AP

Európska komisia by mala predložiť nový návrh budúcoročného rozpočtu 28. novembra. Pokiaľ nedôjde k dohode na budúcoročnom rozpočte EÚ do 1. januára 2015, EÚ bude fungovať v rozpočtovom provizóriu.

Štrasburg 26. novembra (TASR) - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok (25.11.) vyjadrili sklamanie nad neúspechom rokovaní s členskými štátmi EÚ (Rada) o navýšení rozpočtu na rok 2014 a nedosiahnutím dohody na budúcoročnom rozpočte.

Europoslanci vyzvali členské štáty na prejavenie politickej vôle k vyriešeniu neuhradených faktúr za rok 2014.

Rozhovory o uvedených rozpočtových otázkach budú pokračovať po 28. novembri, kedy Európska komisia predloží nový návrh rozpočtu, ktorý musí posúdiť europarlament aj Rada. Poslanci a zástupcovia členských štátov budú mať dva týždne na dosiahnutie dohody, aby ju mohol EP schváliť v decembri, na poslednom zasadnutí v tomto roku.

Poslanci počas utorňajšej večernej rozpravy zdôraznili, že pred pokračovaním dialógu o rozpočte na rok 2015 musí byť jasne vyčíslený objem faktúr, ktoré z dôvodu nedostatku prostriedkov v tohtoročnom rozpočte ostávajú nezaplatené, a musí byť dosiahnutá medziinštitucionálna dohoda na ich úhradu.

"Musíme zaplatiť, čo sme dlžní. Nemôžeme odkladať platby občanom, organizáciám, študentom," uviedla jedna zo spravodajkýň rozpočtu EÚ na rok 2015, španielska socialistická poslankyňa Eider Gardiazábalová Rubialová. Zdôraznila, že nezaplatené faktúry predstavujú viac ako 28 miliárd eur. Podľa jej slov je EP pripravený zvážiť akýkoľvek návrh na vyriešenie problému neuhradených faktúr, na to je však potrebná politická vôľa členských štátov prejsť ku konkrétnym činom.

Europoslanci v snahe o dosiahnutie riešenia v dlhodobom horizonte požiadali Európsku komisiu, aby predložila plán na postupné znižovanie objemu nezaplatených faktúr, ktorý od roku 2010 narástol z 5 miliárd na približne 28 miliárd eur ku koncu roku 2014.

"Nikto nerozumie tomu, že peniaze sú, nemôžeme ich však použiť, pretože členské štáty si ich radšej nechajú vo vlastných vreckách," uviedla druhá spravodajkyňa budúcoročného rozpočtu EÚ nemecká poslankyňa z tábora ľudovcov Monika Hohlmeierová.

Pripomenula, že k dispozícii je 5 miliárd eur z neočakávaných príjmov, ktoré pochádzajú najmä z finančných postihov, členské štáty však neboli dosiaľ ochotné využiť tieto prostriedky na uhradenie najnaliehavejších faktúr. Komisia potrebuje momentálne aspoň 4,7 miliardy eur na pokrytie najnaliehavejších pohľadávok.

Poslanci kritizovali postoj členských štátov, keď posledné kolo tohtoročných rokovaní medzi EP a Radou (14.11.) bolo obzvlášť náročné v dôsledku neschopnosti členských štátov dohodnúť sa na vlastnej vyjednávacej pozícii. Tá prišla až v posledný deň tzv. zmierovacieho obdobia, ktoré trvalo 21 dní.

Predseda parlamentného výboru pre rozpočet, francúzsky liberálny poslanec Jean Arthuis, uviedol, že je neakceptovateľné, aby členské štáty vysielali svojich zástupcov na rokovania s europarlamentom bez jasného mandátu.

Európska komisia by mala predložiť nový návrh budúcoročného rozpočtu 28. novembra. Pokiaľ nedôjde k dohode na budúcoročnom rozpočte EÚ do 1. januára 2015, EÚ bude fungovať v rozpočtovom provizóriu na základe systému tzv. dočasných dvanástin. EÚ by tak každý mesiac až do dosiahnutia dohody mala k dispozícii jednu dvanástinu z minuloročného rozpočtu únie, prípadne jednu dvanástinu z návrhu rozpočtu na rok 2015 podľa toho, ktorá z daných súm je nižšia.

EP je sklamaný z prístupu Rady k dialógu o rozpočte

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v rámci prebiehajúceho plenárneho zasadnutia v Štrasburgu vyzvali členské štáty EÚ na ústretovosť pri dokončení dialógu o úprave rozpočtu na rok 2014 a výške budúcoročného rozpočtu. Parlament má na to plné právo, naznačili slovenskí europoslanci Vladimír Maňka (Smer-SD) a Ivan Štefanec (SDKÚ-DS).

Maňka, ktorý je členom parlamentného Výboru pre rozpočet (BUDG) uviedol, že EÚ by sa mala z každoročných "ťahaníc" okolo rozpočtu poučiť a stavať na iných princípoch.

"Európsky parlament sa s Radou na rozpočte nedohodol. Rozpočty EÚ musíme v budúcnosti postaviť na úplne iných princípoch a na nezávislosti od ekonomickej či politickej situácie v členských štátoch. Z vnútroštátnej úrovne treba preniesť na európsku všetko, čo dokážeme spoločne robiť efektívnejšie," uviedol v tejto súvislosti Maňka.

Sklamanie z doterajšieho prístupu Rady vyjadril aj Ivan Štefanec, ktorý je náhradníkom vo výbore BUDG. Pripomenul, že aj napriek tomu, že zmierovacie konanie s cieľom dohodnúť sa na novom rozpočte EÚ na rok 2015 trvalo 21 dní, k dohode tieto inštitúcie nedospeli. Podľa jeho slov pozícia Rady týkajúca sa platieb je v rozpore s návrhom EP a je absolútne neprijateľná a nepochopiteľná.

"Európsky parlament bol jednotný v priebehu celého tohto procesu na rozdiel od Rady, ktorej sa nepodarilo nájsť väčšinu v členských štátoch. Rada takto opäť stimulovala extrémistov, populistov a euroskeptikov v celej Európe," naznačil Štefanec. A dodal, že je neakceptovateľné, aby EÚ krátila prostriedky pre vzdelávanie, vedu a výskum. To by hrozilo, ak Rada presadí prísne zoškrtanie rozpočtového návrh komisie.

Štefanec vyjadril nádej, že Európska komisia čo najskôr predloží nový návrh rozpočtu, ktorý by mal byť schválený do konca decembra tohto roku. Ak by budúcoročný rozpočet nebol prijatý do 31. decembra, v rámci rozpočtového provizória bude možné uskutočňovať platby mesačne maximálne do výšky jednej dvanástiny rozpočtu roku 2014 alebo na základe návrhu rozpočtu na rok 2015 predloženého komisiou.