Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Europoslanci sa dali na boj s igelitkami

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Najmenej igelitiek na osobu sa spotrebuje v Dánsku. Naopak najviac je to na Slovensku, Poľsku či Portugalsku.

Štrasburg 16. apríla (TASR) - Európsky parlament (EP) dnes schválil smernicu zameranú na obmedzenie používania jednorazových igelitových tašiek do roku 2017 o 50 percent a do roku 2019 o 80 percent. Informovala o tom agentúra Reuters.

Smernica ponecháva na jednotlivých členských štátoch výber vlastnej stratégie vrátane zdanenia tašiek alebo ich úplného zákazu. Ministri EÚ budú legislatívu prerokúvať v júni, pričom EP sa ním bude zaoberať znovu koncom roka po májových voľbách.

Na území EÚ sa ročne spotrebuje 100 miliárd igelitových tašiek, pričom osem miliárd z nich skončí ako odpad v európskych moriach. Podľa štatistík Európskej komisie (EK) žalúdky 94 percent všetkých vtákov v Severnom mori obsahujú umelú hmotu.

Environmentálne skupiny dnešné rozhodnutie privítali, na rozdiel od predstaviteľov tohto priemyselného odvetvia, ktorí k nemu zaujali kritický postoj.

Karl-H. Foerster, výkonný riaditeľ obchodnej asociácie PlasticsEurope, povedal, že Európa viac než nové zákony potrebuje lepšie nakladanie s odpadmi.

"Zákaz igelitových tašiek nie je riešením problému ich nezodpovednej likvidácie," povedal Foerster. Dodal, že umožnenie jednotlivým krajinám nastaviť si vlastné pravidlá bude mať "neblahý dopad na voľný pohyb tovaru v Európe".

"Vyhodené igelitové tašky každý rok zabíjajú milióny morských živočíchov. Je to obrovským problémom celej Európy, ktorý musíme riešiť spoločne," povedal hovorca Európskej agentúry pre životné prostredie (EEA).

Spotreba igelitových tašiek sa v členských štátoch EÚ výrazne líši. V Dánsku, kde je ich používanie zdanené, použije jedna osoba za rok priemerne štyri kusy, čo je najmenej v celej Únii. Naopak, ku krajinám s ich najvyššou spotrebou - až 499 kusov ročne na osobu - patria Portugalsko, Poľsko a Slovensko.