Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

EÚ posilnila dva fondy určené na zmiernenie dôsledkov migračnej krízy

Migranti skandujú počas protestu na železničnej trati pred hraničnou bránou pri severogréckej dedine Idomeni na macedónsko-gréckej hranici 1. marca 2016. Foto: TASR/AP

Exekutíva EÚ dodatočné financovanie pre AMIF a ISF vyčlenila z rozpočtových prostriedkov na rok 2016, ktoré dosiaľ ešte neboli pridelené.

Brusel 10. marca (TASR) - Európska komisia (EK) dnes oznámila, že prijala zmeny v rámci pracovných programov na rok 2016, ktoré umožnili navýšenie finančných prostriedkov o 275,5 milióna eur pre dva fondy EÚ, ktoré pomáhajú zmierňovať dôsledky súčasnej migračnej krízy.

Viac peňazí z rozpočtu EÚ pôjde do Fondu pre azyl, migráciu a integráciu (AMIF) a Fondu pre vnútornú bezpečnosť (ISF).

Exekutíva EÚ dodatočné financovanie pre AMIF a ISF vyčlenila z rozpočtových prostriedkov na rok 2016, ktoré dosiaľ ešte neboli pridelené.

Mimoriadne dofinancovanie uvedených fondov nadväzuje na závery Európskej rady z 18.-19. februára 2016, keď najvyšší lídri EÚ vyzvali na prijatie okamžitých opatrení - za použitia dostupných prostriedkov EÚ a vnútroštátnych prostriedkov - na zmiernenie humanitárnej situácie v Grécku a v krajinách západného Balkánu, ktoré sú vystavené vysokému prílivu nelegálnych migrantov.

Pôvodný tohoročný rozpočet pre mimoriadnu pomoc vo výške 188,98 miliónov eur pre AMIF a ISF bude posilnený v podobe ďalších 193,5 milióna eur pre AMIF a 82 miliónov eur na ISF. Celkový tohoročný rozpočet oboch fondov tak dosiahne 464 miliónov eur. Tieto zdroje sú vyčlenené na riešenie najnaliehavejších potrieb financovania členských štátov EÚ v súvislosti s krízou utečencov.