Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Brusel očakáva spoluprácu Gazpromu ohľadne tranzitu plynu cez Ukrajinu

Gazprom Foto: TASR/AP

Súčasná rusko-ukrajinská zmluva o tranzite ruského plynu sa končí v roku 2019 a ruský minister energetiky už skôr povedal, že Moskva nemieni v prípade nevýhodných podmienok kontrakt predlžovať.

Moskva 14. januára (TASR) - Európska únia očakáva, že čo sa týka tranzitu ruského plynu cez územie Ukrajiny, ruský plynárenský koncern Gazprom s ňou bude spolupracovať. Povedal to v rozhovore pre ruský televízny kanál Rossija 24 veľvyslanec EÚ v Rusku Vygaudas Ušackas.

"Otázka dodávok plynu cez Ukrajinu je pre EÚ naďalej veľmi dôležitá. Dúfame, že Gazprom, ktorému by malo záležať na svojej povesti, sa podľa toho bude chovať," povedal Ušackas.

Súčasná rusko-ukrajinská zmluva o tranzite ruského plynu sa končí v roku 2019 a ruský minister energetiky Alexander Novak už skôr povedal, že Moskva nemieni v prípade nevýhodných podmienok kontrakt predlžovať. Ruský prezident Vladimir Putin však na výročnej tlačovej konferencii v polovici decembra uviedol, že "si nie je istý, či by sa mal tranzit plynu do Európy cez Ukrajinu po skončení súčasnej zmluvy zastaviť".