Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Daňové dohody Írska s Apple považuje Brusel za ilegálnu štátnu pomoc

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Výrobca iPhonov, ktorý zamestnáva v Írsku vyše 4000 ľudí, akékoľvek nezákonné dohody odmietol.

Brusel 30. septembra (TASR) - Daňové dohody Írska s americkou spoločnosťou Apple, ktoré firme umožnili uchrániť príjmy za desiatky miliárd dolárov pred zdanením, boli podľa Európskej únie nelegálnou štátnou pomocou.

Informovali o tom agentúry Reuters, DPA a server BBC.

Komisár EÚ pre hospodársku súťaž Joaquín Almunia zverejnil list, ktorý zaslal Dublinu ešte v júni a v ktorom írsku vládu upozorňuje, že dohody z rokov 1991 a 2007 predstavujú podľa EK štátnu pomoc. To znamená porušenie európskych pravidiel. Írsko si týmito dohodami malo zabezpečiť od Apple udržanie pracovných miest.

Výrobca iPhonov, ktorý zamestnáva v Írsku vyše 4000 ľudí, akékoľvek nezákonné dohody odmietol. Firemná daň v Írsku dosahuje 12,5 %, no vďaka sieti dcérskych firiem platí Apple podľa BBC reálne daň len na úrovni 2 %. Európska komisia vyšetruje v súčasnosti fakt, že úrady v Dubline umožnili firmám ASI a AOE, ktoré sú dcérskymi firmami Apple, deklarovať v posledných rokoch kombinované zdaniteľné zisky na úrovni len 40 až 80 miliónov eur ročne.

Komisia okrem Apple v Írsku spustila v júni hĺbkové vyšetrovanie podobných daňových dohôd finančnej divízie automobilky Fiat v Luxembursku a svetového kaviarenského reťazca Starbucks v Holandsku. V prípade, že sa podozrenia EÚ potvrdia, spoločnosti budú musieť peniaze získané nezaplatením daní vrátiť.