Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

EÚ na budúci rok zavedie do praxe dohodu o voľnom obchode s Ukrajinou

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Vyplýva to z návrhu uznesenia pre summit EÚ so šesticou štátov bývalého Sovietskeho zväzu, ktorý sa tento mesiac uskutoční v Rige. Informovala o tom agentúra Reuters.

Brusel 5. mája (TASR) - Európska únia (EÚ) na budúci rok zavedie do praxe dohodu o voľnom obchode s Ukrajinou napriek tlaku Ruska, ktoré chce jej ďalší odklad. Vyplýva to z návrhu uznesenia pre summit EÚ so šesticou štátov bývalého Sovietskeho zväzu, ktorý sa tento mesiac uskutoční v Rige. Informovala o tom agentúra Reuters.

EÚ sa v deklarácii, ktorá pravdepodobne vyvolá nevôľu Moskvy, zaväzuje k realizácii dohody s Ukrajinou od 1. januára 2016. To je o rok neskôr, ako pôvodne plánovala, keďže Rusko sa snaží zabrániť integrácii Ukrajiny do európskeho bloku a jej úniku zo sféry vplyvu Moskvy.

Podľa nemenovaného ukrajinského predstaviteľa Rusko tlačí na odloženie dohody o minimálne ďalší rok, ale EÚ trvá na to, že ju viac odkladať nemôže. A hoci je EÚ ochotná diskutovať s Ruskom o jeho obavách, zavedenie dohody do praxe je jej prioritou.

Obchodná dohoda EÚ s Ukrajinou je jedným zo zdrojov napätia medzi európskym blokom a Moskvou po vlaňajšom zhoršení ich vzťahov. Brusel totiž uvalil na Moskvu sankcie pre anexiu Krymu a podporu ukrajinských separatistov.

Ale okrem Ukrajiny ostatní účastníci summitu (Arménsko, Azerbajdžan, Bielorusko, Gruzínsko a Moldavsko), ktorý sa uskutoční v dňoch 21. a 22. mája v Rige, by nemali mať veľké očakávania.

Moldavsko, Gruzínsko a Ukrajina vlani podpísali s EÚ asociačné dohody a chceli by vstúpiť do európskeho bloku. Ale v návrhu komuniké sa ich ašpirácie nespomínajú.

Namiesto toho sa v ňom konštatuje, že EÚ nezruší víza pre Ukrajinu a Gruzínsko, v čo obe krajiny dúfali. A vyzve ich, aby uskutočnili ďalšie reformy, ak chcú, aby Brusel zmenil svoj postoj.

Tento vlažný prístup sa veľmi líši od predchádzajúceho summitu Eastern Partnership vo Vilniuse v roku 2013, keď EÚ povzbudila bývalé sovietske štáty, aby sa odklonili od Ruska smerom k Bruselu.

No teraz sa musí EÚ vyrovnať s faktom, že Arménsko si zvolilo Moskvu a rozhodlo sa vstúpiť do colnej únie bývalých sovietskych republík na čele s Ruskom.