Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 27. máj 2024Meniny má Iveta
< sekcia Ekonomika

EÚ navrhla zvýšiť transparentnosť pracovných podmienok

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Komisia odhaduje, že nový návrh sa v porovnaní s existujúcimi právnymi predpismi bude vzťahovať na dva až tri milióny ďalších pracovníkov s atypickými zmluvami a poskytne im ochranu.

Brusel 21. decembra (TASR) - Európska komisia vo štvrtok v rámci opatrení nadväzujúcich na Európsky pilier sociálnych práv prijala návrh novej smernice o transparentnejších a predvídateľnejších pracovných podmienkach v celej EÚ.

Konkrétnym cieľom EK je znížiť riziko nedostatočnej ochrany pracovníkov prostredníctvom nových opatrení. Návrhom EK sa dopĺňajú a modernizujú existujúce povinnosti informovať každého pracovníka o pracovných podmienkach a stanovujú sa aj nové minimálne normy na zabezpečenie toho, aby sa výhody vyplývajúce z vyššej predvídateľnosti a prehľadnosti pracovných podmienok vzťahovali na všetkých pracovníkov, vrátane ľudí s atypickými pracovnými zmluvami.

Podpredseda EK zodpovedný za euro a sociálny dialóg Valdis Dombrovskis v tejto súvislosti pripomenul, že konzultácie so sociálnymi partnermi potvrdili potrebu transparentnejších a predvídateľnejších pracovných podmienok v EÚ. A dodal, že návrh eurokomisie zohľadňuje kompromis istejšieho zamestnania v súčasných a budúcich formách organizácie práce s väčšou flexibilitou ako doteraz. Návrh umožňuje sociálnym partnerom zaviesť nové minimálne požiadavky týkajúce sa pracovných podmienok prostredníctvom kolektívnych zmlúv.

Eurokomisárka pre zamestnanosť, sociálne záležitosti, zručnosti a pracovnú mobilitu Marianne Thyssenová vysvetlila, že svet práce sa rýchlo mení v dôsledku rastúceho počtu neštandardných foriem zamestnania a zmlúv. "To znamená, že čoraz viac ľuďom hrozí riziko, že sa na ne nebudú vzťahovať základné práva, ako právo poznať podmienky vykonávania práce. Zvýšená transparentnosť a predvídateľnosť bude prínosom pre pracovníkov i podniky," skonštatovala.

Komisia odhaduje, že nový návrh sa v porovnaní s existujúcimi právnymi predpismi bude vzťahovať na dva až tri milióny ďalších pracovníkov s atypickými zmluvami a poskytne im ochranu.

V návrhu sa zároveň zavádzajú aj opatrenia s cieľom zabrániť administratívnemu zaťaženiu zamestnávateľov, napríklad poskytnutím možnosti predkladať požadované informácie elektronicky.

Novými pravidlami sa vytvoria aj rovnaké podmienky pre podniky, aby mohli zamestnávatelia využívať výhody spravodlivejšej hospodárskej súťaže na vnútornom trhu s menším počtom právnych medzier. Transparentnejšie a predvídateľnejšie pracovné podmienky sú dôležité aj na zvýšenie motivácie a produktivity pracovnej sily.

Navrhovanú smernicu bude musieť schváliť Európsky parlament a Rada EÚ. Členské štáty by ju museli vykonávať buď právnymi predpismi, alebo kolektívnymi dohodami sociálnych partnerov.

Spravodajca TASR Jaromír Novak