Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Ekonomika

EÚ odobrila Francúzom a Nemcom štátnu pomoc pre bezemisné technológie

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Eurokomisia spresnila, že Nemecko podporí plány spoločnosti Northvolt vybudovať továreň na výrobu batériových článkov v lokalite Heide v Šlezvicku-Holštajnsku.

Brusel 8. januára (TASR) - Európska komisia (EK) v pondelok na základe pravidiel štátnej pomoci schválila schému v hodnote 2,9 miliardy eur pre Francúzsko na podporu výroby batérií, solárnych panelov, veterných turbín a tepelných čerpadiel a tiež 902 miliónov eur ako štátnu pomoc Nemecka pre výrobcu batérií.

Eurokomisia spresnila, že Nemecko podporí plány spoločnosti Northvolt vybudovať továreň na výrobu batériových článkov v lokalite Heide v Šlezvicku-Holštajnsku. Celkové investičné náklady budú zhruba 2,5 miliardy eur. Northvolt vďak tomu továreň na výrobu batériových článkov pre elektromobily postaví v Európe namiesto v Spojených štátoch.

Ide o prvé individuálne opatrenie, ktoré bolo schválené v súlade s výnimočnou možnosťou v rámci dočasného krízového a prechodného rámca. Umožňuje poskytnúť vyššiu pomoc, ak hrozí, že investícia bude odklonená z Európy pre lepšiu dostupnosť zahraničných dotácií.

Výkonná podpredsedníčka EK pre politiku hospodárskej súťaže Margrethe Vestagerová v správe pre médiá uviedla, že výroba zariadení s nulovými emisiami v Európe je "strategickým záujmom európskeho hospodárstva a spoločnosti".

"Má to nesmierny význam pre dosiahnutie našich cieľov v oblasti čistej mobility, udržateľnosti a konkurencieschopnosti," odkázala Vestagerová.

Pondelňajšie rozhodnutie eurokomisie v prospech Francúzska nasleduje po schválení podobných schém štátnej pomoci v Rakúsku, Belgicku, Nemecku, Maďarsku, Taliansku, na Slovensku a v Španielsku v celkovej hodnote 9,1 miliardy eur.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)