Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

EÚ odobrila štátnu pomoc Maďarska pri výstavbe jadrových reaktorov

Celkový pohľad na 2.blok atómovej elektrárne v maďarskom Paksi, asi 90 km južne od Budapešti. Foto: TASR/AP

Budapešť tvrdí, že výstavba Paks II je nevyhnutná na výmenu generačne zastaraných reaktorov a na zaistenie nových kapacít na výrobu energie.

Brusel 6. marca (TASR) - Európska komisia (EK) dnes oznámila, že dospela k záveru, že finančná podpora Maďarska na výstavbu dvoch nových jadrových reaktorov v jadrovej elektrárni Paks (Paks II) zahŕňa štátnu pomoc. Komisia chválila túto pomoc v súlade s pravidlami EÚ o štátnej pomoci na základe záväzkov maďarskej vlády, že to nepovedie k obmedzovaniu hospodárskej súťaže.

Eurokomisárka zodpovedná za hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová v správe pre médiá pripomenula, že Maďarsko sa rozhodlo investovať do výstavby Paks II, na čo má právo podľa základnej európskej legislatívy.

"Úlohou komisie je zabezpečiť, aby narušenie hospodárskej súťaže na trhu s energiou, v dôsledku štátnej pomoci, bolo obmedzené na minimum. Počas nášho vyšetrovania maďarská vláda urobila podstatné záväzky, ktoré umožnili komisii schváliť tieto investície podľa pravidiel EÚ o štátnej pomoci," vysvetlila komisárka.

Maďarsko plánuje investičnú pomoc na výstavbu dvoch nových reaktorov VVER-1200/V491, ktoré majú nahradiť štyri zastarané reaktory typu VVER 440 postavené v osemdesiatych rokoch 20. storočia, ktoré predstavujú 53 % domácej výroby elektrickej energie. Budapešť tvrdí, že výstavba Paks II je nevyhnutná na výmenu generačne zastaraných reaktorov a na zaistenie nových kapacít na výrobu energie.

Podľa Zmluvy o fungovaní EÚ, členské štáty majú voľnosť pri určení svojho energetického mixu a môžu investovať do jadrovej technológie. Úlohou exekutívy EÚ je zabezpečiť, aby sa verejné prostriedky použité na tento účel investovali v súlade s pravidlami EÚ o štátnej pomoci, ktorých cieľom je zachovanie hospodárskej súťaže na jednotnom trhu.

Komisia v rámci svojho vyšetrovania zistila, že Maďarsko akceptuje nižšiu návratnosť svojej investície, akú by bol ochotný prijať súkromný investor. Komisia skonštatovala, že výška štátnej pomoci je obmedzená a primeraná sledovanému cieľu, pričom narušenie hospodárskej súťaže spôsobené štátnou pomocou je minimalizované.