Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Ekonomika

EÚ: Parlament prijal nové pravidlá pre fungovanie ratingových agentúr

Európsky parlament (ilustračné foto) Foto: TASR/AP

Ak agentúra úmyselne alebo z hrubej nedbanlivosti poruší pravidlá a ovplyvní tak konečné hodnotenie, investori, spoliehajúci sa na daný rating, budú mať právo nárokovať si náhradu škody na súde

Štrasburg/Brusel 16. januára (TASR) - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) dnes schválili nové pravidlá určujúce, kedy a ako môžu ratingové agentúry hodnotiť štátne dlhy a finančnú situáciu súkromných spoločností.

Agentúry budú môcť vydávať nevyžiadané ratingy štátneho dlhu iba v určitých obdobiach a súkromní investori získajú právo žalovať ich pre nedbanlivosť. Podiely agentúr v hodnotených subjektoch budú obmedzené, aby sa zabránilo konfliktu záujmov.

V snahe sprehľadniť tvorbu hodnotení poslanci schválili požiadavku, aby ratingové agentúry ozrejmili kľúčové faktory, na ktorých sa tieto hodnotenia zakladajú. Agentúry by sa mali zdržať snáh o ovplyvnenie štátnych hospodárskych politík a v tejto oblasti by nemali poskytovať žiadne odporúčania. Nové pravidlá už predbežne odsúhlasila aj Rada EÚ.

"Pravidlá v oblasti hodnotenia štátneho dlhu boli vďaka Európskemu parlamentu sprísnené," uviedol spravodajca nových pravidiel, taliansky poslanec Leonardo Domenici. A spresnil, že ide iba o "prvú fázu" opatrení.

Nevyžiadané ratingy štátov budú môcť byť publikované najviac trikrát ročne. Dátumy ich publikovania na nasledujúci rok stanoví samotná ratingová agentúra koncom decembra. Ratingy by sa zároveň mali publikovať vždy až po uzatvorení obchodných miest v rámci EÚ a najmenej jednu hodinu pred ich otvorením.

Ak agentúra úmyselne alebo z hrubej nedbanlivosti poruší pravidlá a ovplyvní tak konečné hodnotenie, investori, spoliehajúci sa na daný rating, budú mať právo nárokovať si náhradu škody na súde, a to bez ohľadu na to, či medzi investorom a agentúrou existuje nejaký zmluvný vzťah.

V snahe obmedziť nadmerné spoliehanie sa na hodnotenia ratingových agentúr europarlament vyzval finančné inštitúcie, aby sa zamerali na vytvorenie interných hodnotiacich kapacít, ktoré by im umožnili vypracúvať vlastné posúdenia úverových rizík. Európska komisia (EK) by zároveň podľa poslancov mala zvážiť možnosť zavedenia európskeho systému na posúdenie úverovej bonity.

Z právnych predpisov EÚ by mali do roku 2020 zmiznúť všetky odkazy na externé ratingy. Finančné inštitúcie by zároveň už nemali byť povinné automaticky predávať aktíva v prípade zníženia ratingu.

S cieľom posilniť nezávislosť ratingových agentúr od hodnotených subjektov by sa agentúra mala zdržať vydávania hodnotení alebo zverejniť, že rating môže byť ovplyvnený v prípadoch, keď akcionár alebo člen majúci v držbe aspoň 10 % hlasovacích práv tejto agentúry investoval aj do hodnotenej spoločnosti.

Zmenami prejdú aj pravidlá týkajúce sa vlastníctva podielov v ratingových agentúr. V budúcnosti nebude môcť tá istá osoba vlastniť viac ako 5-% podiel vo viac ako jednej ratingovej agentúre s výnimkou prípadov, keď dotknuté agentúry patria do tej istej skupiny.

Správa o nariadení bola schválená pomerom hlasov 579 (za) ku 58 (proti) ku 60 (zdržalo sa). Správu o smernici podporili poslanci pomerom hlasov 599 (za) ku 27 (proti) ku 68 (zdržalo sa).