Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

EÚ podporí proces demokratizácie v africkej Burkine Faso 60 miliónmi

Foto: TASR/AP

Pomoc je určená na podporu politickej, hospodárskej a sociálnej stability v tejto krajine pred nadchádzajúcimi voľbami.

Brusel 3. augusta (TASR) - Európska únia dnes prispela sumou 60 miliónov eur do štátneho rozpočtu africkej krajiny Burkina Faso.

Európska komisia (EK) uviedla, že pomoc je určená na podporu politickej, hospodárskej a sociálnej stability v tejto krajine pred nadchádzajúcimi voľbami.

Eurokomisár pre medzinárodnú spoluprácu a rozvoj Neven Mimica uviedol, že ide o splnenie sľubu, ktorý dal prezidentovi Burkina Faso Michelovi Kafandovi počas júnového stretnutia v Bruseli. Na obdobie rokov 2015-2016 sľúbila EÚ tejto krajine podporu vo výške 120 miliónov eur určených na demokratizáciu spoločnosti.

"Dnešná podpora je určená na konsolidáciu demokratického pokroku krajiny. Potvrdzujeme zároveň našu dôveru v proces prechodu riadený prezidentom Kafandom, ktorý sa zaviazal, že usporiada voľby v stanovenom termíne," povedal Mimica.

EÚ v koordinácii s medzinárodnými a medziafrickými inštitúciami od novembra 2014 podporuje politicky aj finančne proces politického prechodu v Burkina Faso. Finančná pomoc EÚ bude skompletizovaná po vykonaní volieb, zostavení vlády v súlade s ústavou a ukončení prechodu na demokratickú spoločnosť.

Podpora zo strany EÚ bude dokončená vyslaním volebnej pozorovateľskej misie pre voľby vyhlásené na 11. októbra 2015.