Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

EÚ pohrozila Kambodži zrušením preferenčného prístupu na európske trhy

Federica Mogheriniová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Začatie konania o dočasnom zrušení nemá za následok okamžité zrušenie colných preferencií.

Brusel 11. februára (TASR) - Európska komisia (EK) začala v pondelok konanie, ktoré by mohlo viesť k dočasnému zrušeniu preferenčného prístupu Kambodže na trh EÚ v rámci systému obchodovania "Všetko okrem zbraní" (EBA).

Komisia upozornila, že tieto obchodné preferencie možno zrušiť, ak zvýhodnené krajiny nedodržiavajú základné ľudské a pracovné práva.

Začatie konania o dočasnom zrušení nemá za následok okamžité zrušenie colných preferencií. Nasleduje však obdobie intenzívneho monitorovania, pričom kroky EÚ sú naďalej zamerané na zlepšenie situácie miestnych obyvateľov.

Šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová v tejto súvislosti upozornila, že za posledných osemnásť mesiacov Únia videla v Kambodži úpadok demokracie a rešpektovania ľudských práv a právneho štátu. Dodala, že ministri zahraničných vecí EÚ vo februári 2018 dali jasne najavo, že takýto vývoj udalostí považujú za veľmi vážny.

"Kambodžské orgány v posledných mesiacoch realizovali niekoľko pozitívnych opatrení, akým bolo aj prepustenie politických osobností, občianskych aktivistov a novinárov a riešenie niektorých obmedzení aktivít občianskej spoločnosti a odborových organizácií. Bez ďalších presvedčivých vládnych opatrení však situácia v krajine spochybňuje účasť Kambodže na systéme Všetko okrem zbraní," uviedla Mogheriniová v správe pre médiá. Podľa jej slov je EÚ odhodlaná rozvíjať s Kambodžou partnerstvo, avšak základom tohto partnerstva je podpora demokracie a ľudských práv v krajine.

Eurokomisárka pre obchod Cecilia Malmströmová spresnila, že pondelňajší krok exekutívy EÚ nepredstavuje konečné rozhodnutie ani záver celého procesu. Únia je podľa nej v rámci monitorovacieho a hodnotiaceho procesu pripravená spolupracovať s kambodžskými orgánmi a hľadať možnosti, ako sa posunúť vpred.

"Náš záujem o situáciu v Kambodži nás doviedol k záveru, že v súvislosti s ľudskými a pracovnými právami v krajine existujú vážne nedostatky, ktoré musí vláda riešiť, ak si chce Kambodža zachovať privilegovaný prístup na náš trh," vysvetlila situáciu.

Komisia aj na základe vyšetrovacej misie v tejto krajine, na ktorú nadväzovali bilaterálne stretnutia na najvyššej úrovni, dospela k záveru, že v Kambodži sú dôkazy závažného a systematického porušovania základných ľudských a pracovných práv, najmä práva na politickú participáciu, ale aj slobody zhromažďovania a združovania a slobody slova.

Najnovšie rozhodnutie EK v praxi znamená šesťmesačné obdobie intenzívneho monitorovania a kontaktov s kambodžskými orgánmi, po ktorom bude nasledovať trojmesačné obdobie na vypracovanie hodnotiacej správy. Po dvanástich mesiacoch EK ukončí konanie rozhodnutím o zrušení alebo ponechaní colných preferencií. Prípadné zrušenie preferencií sa stane účinným po uplynutí ďalších šiestich mesiacov (v auguste 2020).

Systém Všetko okrem zbraní je jednou zo súčastí všeobecného systému preferencií EÚ, ktorý umožňuje zraniteľným rozvojovým krajinám platiť menšie clo, prípadne vôbec neplatiť clo z vývozu do EÚ, čo im zaručuje dôležitý prístup na trh EÚ a hospodársky rast. Pre Kambodžu ide o dôležitý nástroj, lebo v roku 2018 z celkového vývozu v hodnote 4,9 miliardy eur až 99 % (4,8 mld. eur) spĺňalo podmienky preferenčných ciel v rámci systému Všetko okrem zbraní. Kambodža do EÚ vyváža hlavne textil, obuv, pripravené potraviny, zeleninové výrobky a bicykle.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)