Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

EÚ rozšírila jednotný portál o financovaní podnikov cez eurofondy

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Portál možno používať vo viacerých jazykoch EÚ a je určený pre všetky členské a kandidátske krajiny EÚ.

Brusel 25. júna (TASR) - Európska komisia (EK) dnes uviedla, že rozširuje jednotný portál venovaný financovaniu zdrojmi z EÚ o štrukturálne fondy – Európsky fond regionálneho rozvoja (EFRR) a Európsky sociálny fond (ESF). Európske podniky tak budú mať oddnes ľahší prístup k finančným prostriedkom.

Nový jednotný portál zameraný na financie EÚ, ktorý začal fungovať minulý mesiac, poskytuje podnikateľom a malým a stredným podnikom (MSP) jednoduché, úplné a aktuálne informácie o tom, ako môžu získať finančné prostriedky z EÚ vo výške viac ako 100 miliárd eur z rôznych programov na roky 2007 – 2013.

Vďaka dnešnému rozšíreniu sa počet partnerských bánk a fondov zdvojnásobí na viac ako 1000 partnerov, čím sa ešte viac posilní zdroj informácií pre MSP o financovaní prostredníctvom záruk, úverov a rizikového kapitálu.

Za posledné dva roky takmer jedna tretina malých a stredných podnikov nedostala bankový úver, o ktorý podnik žiadal, alebo ho dostala v menšej výške, než o akú podnik požiadal.

Publikácia European Small Business Finance Outlook (Finančný výhľad európskych malých podnikov), ktorá vyšla tento mesiac, potvrdzuje, že prostredie európskych MSP sa zhoršuje a banky v eurozóne sprísnili svoje úverové štandardy.

Prísun informácií a prístup k financovaniu z EÚ je preto pre podniky dôležitejší než kedykoľvek predtým. Pomoc zo štrukturálnych fondov pre MSP na obdobie rokov 2007 – 2013 už predstavuje okolo 70 miliárd eur.

Portál prináša podrobné informácie

Pri príležitosti konferencie s názvom Európska podpora pre malé a stredné podniky na obdobie rokov 2014 – 2020, ktorá sa dnes koná v Bruseli, eurokomisár pre priemysel a podnikanie Antonio Tajani a komisár pre regionálnu politiku Johannes Hahn uviedli, že jednotný portál pomôže MSP ľahšie a rýchlejšie nájsť finančné prostriedky, ktoré veľmi potrebujú.

Komisári spresnili, že jednou z hlavných priorít EK je zjednodušiť a obmedziť prekážky, ktorým podniky čelia.

Jednotný portál poskytuje podrobné informácie o tom, ako môžu MSP požiadať o financovanie s podporou EÚ prostredníctvom viac ako 1000 bánk a iných finančných inštitúcií.

Jednotný portál (http://europa.eu/youreurope/business/finance-support/access-to-finan ce/index_sk.htm) umožní podnikateľom a spoločnostiam z EÚ, aby našli financovanie prispôsobené ich konkrétnym finančným potrebám, v súlade s veľkosťou spoločnosti, druhom financovania či zameraním investície.

Portál možno používať vo viacerých jazykoch EÚ a je určený pre všetky členské a kandidátske krajiny EÚ.