Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Európa má potenciál mať LNG ako jeden z diverzifikačných zdrojov

Maroš Šefčovič Foto: TASR/AP

"V Európe sme si možno ani neuvedomili, aké veľké kapacity na LNG už máme v EÚ vybudované," uviedol podpredseda Európskej komisie Šefčovič.

Bratislava 23. apríla (TASR) – Európa má potenciál mať skvapalnený zemný plyn (LNG - Liquefied Natural Gas) ako jeden z diverzifikačných energetických zdrojov. Uviedol to dnes v Bratislave podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič na pôde Výboru Národnej rady (NR) SR pre európske záležitosti pri predstavovaní princípov Energetickej únie.

"V Európe sme si možno ani neuvedomili, aké veľké kapacity na LNG už máme v EÚ vybudované. Kapacity sú významné, ale v minulom období sme ich využívali len na 18 až 20 %," priblížil. Dôvodmi nízkeho využitia kapacít LNG boli podľa neho ceny, ale aj skutočnosť, že LNG terminály neboli adekvátne zosieťované s ostatnými prenosovými kapacitami a boli ako keby do určitej miery izolované.



"Vidíme však, aký veľký vplyv malo vybudovanie LNG terminálov v Litve - okamžite to viedlo k zníženiu cien plynu, za ktorý predáva zemný plyn Gazprom. Vidíme tiež, aký veľký strategický vplyv bude mať dobudovanie terminálu v severnom Poľsku a vybudovanie terminálu v Chorvátsku," upozornil.

"Cieľom tejto tzv. LNG stratégie má byť to, aby sme analyzovali potenciál skvapalneného plynu pre Európu. Budeme zároveň určite tlačiť na USA, aby sa odstránili reštrikcie, ktoré v Kongrese zabraňujú exportu LNG do Európy," dodal Šefčovič.