Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

EÚ povolila dovoz a predaj 19 geneticky modifikovaných organizmov

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Sedemnásť z týchto geneticky modifikovaných produktov je určených ako krmivo pre zvieratá, ale aj ako potraviny, v dvoch prípadoch ide o rezané kvety.

Brusel 24. apríla (TASR) - Európska únia dnes schválila dovoz a uvedenie 19 nových druhov geneticky modifikovaných organizmov (GMO) na trh. Stalo sa tak len dva dni po tom, ako Európska komisia oznámila, že rozhodla o zmene legislatívy, vďaka ktorej členské štáty môžu zakázať používanie GMO na svojom území aj v prípade, ak pre tieto výrobky platí celoeurópske povolenie.

Jedenásť povolených produktov pochádza z dielne americkej nadnárodnej spoločnosti Monsanto. Ďalších deväť produktov vyvinuli americká firma Dupont a nemecké spoločnosti Bayer a BASF.

Sedemnásť z týchto geneticky modifikovaných produktov je určených ako krmivo pre zvieratá, ale aj ako potraviny, v dvoch prípadoch ide o rezané kvety.

Povolenie pre uvedenie týchto produktov na trh bolo dlhší čas pozastavené, pretože členské štáty EÚ nedokázali vytvoriť potrebnú väčšinu pre alebo proti ich predaju v Európe.

Povolenie, o ktorom dnes informovala EK, je okamžité a platné desať rokov.

Ak vlády členských krajín EÚ schvália legislatívnu reformu o GMO, predloženú EK 22. apríla, budú môcť zakázať na svojom území používanie geneticky modifikovaných produktov, ktoré sa ocitli na dnešnom zozname povolených výrobkov.

V opačnom prípade budú platiť pravidlá, ktoré viedli Európsku komisiu k tomu, aby povolila uvedenie geneticky modifikovaných plodín na trh. Tie podľa analýz expertov neohrozujú zdravie zvierat a ľudí.