Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

EÚ predĺžila platnosť sankcií uvalených na Rusov kvôli Ukrajine

Ruský prezident Vladimir Putin Foto: TASR

Medzi sankcionovanými sú aj blízki spolupracovníci ruského prezidenta Vladimira Putina.

Brusel 10. marca (TASR) - Európska únia predĺžila dnes o ďalších šesť mesiacov platnosť sankcií uvalených na ruských občanov a spoločnosti za ich podiel na kríze, ktorá v roku 2014 vypukla na Ukrajine. Medzi sankcionovanými sú aj blízki spolupracovníci ruského prezidenta Vladimira Putina. Informovala o tom agentúra DPA.

Sankcie, ktoré EÚ v niekoľkých etapách uvalila na 146 fyzických osôb a 37 spoločností, sú podľa únie odpoveďou na "narúšanie alebo ohrozovanie územnej celistvosti, zvrchovanosti a nezávislosti Ukrajiny". Súčasťou sankcií je zmrazenie aktív dotknutých osôb, ako aj zákaz vycestovania do ktorejkoľvek z krajín 28-členného bloku.

Na zozname sankcionovaných osôb okrem iných figurujú aj ruský vicepremiér Dmitrij Rogozin, poradca ruského prezidenta Sergej Glazjev či jeden z Putinových najbližších spolupracovníkov Arkadij Rotenberg.

Rozhodnutie EÚ o predĺžení sankcií uvalených na ruských občanov a spoločnosti v súvislosti s ukrajinskou krízou vstúpi do platnosti v sobotu po jeho zverejnení v Úradnom vestníku Európskej únie.

Podľa najnovšej správy OSN si vojenský konflikt vo východnej časti Ukrajiny doteraz vyžiadal 9167 mŕtvych. Zranenia utrpelo viac ako 30.000 osôb.