Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Ekonomika

EÚ predstavila prvých členov Aliancie pre letectvo s nulovými emisiami

Európa Foto: TASR/AP

Ďalší krok zo strany AZEA bude prvé zasadnutie valného zhromaždenia 14. novembra 2022 v Bruseli.

Brusel 26. septembra (TASR) - Európska komisia (EK) v pondelok zverejnila zoznam prvých členov Aliancie pre letectvo s nulovými emisiami (AZEA), ktorý momentálne zahŕňa 74 spoločností rôznych veľkostí z celého ekosystému leteckej dopravy vrátane leteckého priemyslu, leteckých spoločností, prenajímateľov lietadiel, letísk a dodávateľov energie či podnikateľských združení a organizácií občianskej spoločnosti.

Komisia pripomenula, že do aliancie vstúpili aj Agentúra pre bezpečnosť letectva Európskej únie (EASA) a Eurocontrol, európska organizácia riadenia letovej prevádzky.

Alianciu spustil eurokomisár pre vnútorný trh Thierry Breton v júni 2022. Všetci členovia AZEA sa zaväzujú pripraviť sa na leteckú dopravu s nulovými emisiami, napríklad využitím lietadiel na vodíkový a elektrický pohon.

Široké zastúpenie aktérov z celého ekosystému leteckej dopravy potvrdzuje základnú predstavu AZEA, že výhody lietadiel s nulovými emisiami možno uskutočniť len spoločným úsilím všetkých zainteresovaných strán.

Aliancia sa zameriava na aspekty spojené s požiadavkami na palivo a infraštruktúru vodíkových a elektrických lietadiel na letiskách, získavanie obnoviteľných palív a elektriny, štandardizáciu a certifikáciu, postupy pre prevádzkovateľov leteckých spoločností a manažment letovej prevádzky.

S počtom 74 členov, ktorí sa zapojili do "prvej vlny", pričom ide o spoločnosti z EÚ a aj mimo nej, Aliancia získala silný základ na zavedenie plánu pre vodíkové a elektrické lietadlá.

Ďalší krok zo strany AZEA bude prvé zasadnutie valného zhromaždenia 14. novembra 2022 v Bruseli.

Komisia zdôraznila, že AZEA je aj naďalej otvorená pre všetky zainteresované strany, ktoré sa chcú stať jej členom. Záujemcovia sa môžu prihlásiť podpísaním Deklarácie AZEA a vyplnením prihlášky za predpokladu, že spĺňajú kritériá oprávnenosti stanovené v referenčných podmienkach.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)