Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

EÚ predstavila úspechy v praxi európskych štrukturálnych fondov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Účelom týchto fondov je investovať do vytvárania pracovných miest a udržateľného a zdravého európskeho hospodárstva a životného prostredia.

Brusel 15. januára (TASR) - Európska komisia (EK) zverejnila v pondelok súhrnnú správu o implementácii európskych štrukturálnych a investičných fondov (EŠIF) za rok 2023, v ktorej uvádza niektoré z ich úspechov.

Tieto fondy sú hlavnými finančnými nástrojov kohéznej politiky EÚ, podporujúcimi investície do regionálneho rozvoja z programového obdobia 2014 - 2020.

Správa ukázala široký rozsah podpory dostupnej prostredníctvom rôznych programov na obdobie rokov 2014 - 2020 a ich priamy a pozitívny vplyv na regióny, podniky a ľudí. Potvrdila tiež flexibilitu a prispôsobivosť rámca, ktorý poskytuje riešenia dosahov pandémie novému koronavírusu, ruskej vojny proti Ukrajine a následnej energetickej krízy.

Komisia upozornila, že EŠIF pomohli členským štátom starať sa o utečencov a prekonať následky prírodných klimatických katastrof, čím zmiernili tlak na národné rozpočty.

Správa predstavuje úspechy EŠIF do konca roku 2022. Vyplýva z nej, že eurokomisia podporila viac ako päť miliónov podnikov v EÚ; pomohla 64,5 milióna ľuďom nájsť si zamestnanie a podporila sociálne začlenenie a zručnosti prostredníctvom odbornej prípravy; zlepšila zdravotnícke služby pre viac ako 63 miliónov ľudí; zvýšila kapacity výroby energie pochádzajúcej z obnoviteľných zdrojov energie o viac ako 6000 MW (ekvivalent 2400 veterných turbín); zlepšila energetickú hospodárnosť viac ako 550.000 domácností; ochránila 17 miliónov ľudí pred povodňami a 15 miliónov ľudí pred lesnými požiarmi; podporila vyše 2,8 milióna projektov v agrosektore a vidieckych oblastiach a zachovala viac ako 48.000 pracovných miest a vytvorila vyše 6500 nových pracovných miest v sektore rybolovu a akvakultúry.

EŠIF ako stabilný hnací motor investícií v EÚ svojím dlhodobým rozsahom a tematickým zameraním nasmerovali zdroje na posilnenie územnej, hospodárskej a sociálnej súdržnosti regiónov Únie. Zaistili pomoc regiónom a spoločnostiam pri prekonávaní výziev spojených s ekologickou a digitálnou transformáciou a pomáhali pracovníkom zvyšovať kvalifikáciu a podporovali územnú spoluprácu EÚ.

Komisia spresnila, že EŠIF zahŕňajú Európsky fond regionálneho rozvoja (EFRR), Európsky sociálny fond (ESF), Kohézny fond (KF), Európsky poľnohospodársky fond pre rozvoj vidieka (EPFRV) a Európsky námorný a rybársky fond (EFNRH).

Účelom týchto fondov je investovať do vytvárania pracovných miest a udržateľného a zdravého európskeho hospodárstva a životného prostredia.

Medzi ciele politiky sledované v rámci EŠIF patrí podpora výskumu, inovácií a digitálnych technológií; nízkouhlíkové hospodárstvo; dôraz na trvalo udržateľné hospodárenie s prírodnými zdrojmi; podpora malých podnikov; inteligentný, udržateľný a inkluzívny rast; zamestnanosť, lepšie vzdelávanie a odborná príprava; posilnenie inštitucionálnej kapacity verejnej správy a tiež rozvoj miest a územná spolupráca (Interreg).





(spravodajca TASR Jaromír Novak)