Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

EÚ prehodnocuje vzťahy s Čínou

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

EÚ chce využívať prepojenia naprieč rôznymi oblasťami politiky a sektormi, aby pri dosahovaní svojich cieľov dosiahla väčší pákový efekt.

Brusel 12. marca (TASR) - Európska komisia (EK) v utorok uviedla, že vzhľadom na rastúcu hospodársku silu a politický vplyv Číny navrhla prehodnotiť vzťahy Európskej únie a Číny, ako aj s tým súvisiace príležitosti a výzvy.

Exekutíva EÚ zverejnila desať konkrétnych opatrení, ktoré majú prediskutovať a schváliť hlavy vlád a štátov na marcovom summite EÚ (21. - 22. 3.).

Komisia pripomenula, že EÚ a Čína sa zaviazali budovať komplexné strategické partnerstvo, v Európe však čoraz viac prevažuje pocit, že rovnováha medzi výzvami a príležitosťami, ktoré Čína predstavuje, sa mení. Komisia a šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová sa utorňajším spoločným oznámením usilujú o diskusiu, ktorej cieľom je zaistiť, aby bol prístup EÚ k vzájomným vzťahom realistickejší, asertívnejší a mnohostrannejší.

Čína je podľa eurokomisie partnerom pre EÚ, ktorého ciele sú blízke cieľom Únie, partnerom pri rokovaniach, s ktorým musí EÚ nájsť rovnováhu záujmov, ale aj hospodárskym konkurentom pri dosahovaní vedúceho postavenia v oblasti technológií a systémovým rivalom, ktorý presadzuje alternatívne modely správy vecí verejných.

EÚ chce využívať prepojenia naprieč rôznymi oblasťami politiky a sektormi, aby pri dosahovaní svojich cieľov dosiahla väčší pákový efekt. EÚ aj jej členské štáty môžu dosiahnuť svoje ciele týkajúce sa Číny iba vtedy, keď budú konať v úplnej jednote.

Mogheriniová pripomenula, že Čína je strategickým partnerom EÚ, pričom sa obe strany usilujú o silnú dvojstrannú a mnohostrannú spoluprácu v otázkach, v ktorých majú spoločné záujmy - od obchodu po prepojenosť, od spoločného akčného plánu až po zmeny klímy. "Sme ochotní naďalej sa intenzívne angažovať v oblastiach, v ktorých sa naše politiky líšia, alebo si navzájom konkurujú. To je cieľom desiatich opatrení, ktoré navrhujeme na posilnenie našich vzťahov s Čínou," uviedla v správe pre médiá.

Komisia upozornila, že EÚ a Čína sú strategickí hospodárski partneri, no zároveň aj konkurenti. Vzájomné hospodárske vzťahy môžu byť prínosom len vtedy, ak bude hospodárska súťaž spravodlivá a ak sú obchodné a investičné vzťahy recipročné.

Exekutíva EÚ v tomto duchu predložila desať akčných bodov, pričom Únia sa vo všeobecnosti zameria na tri ciele: prehĺbiť spoluprácu s Čínou na základe jasne vymedzených záujmov a zásad a presadzovať spoločné záujmy na celosvetovej úrovni; dôrazne sa usilovať o dosiahnutie vyváženejších a recipročných podmienok upravujúcich hospodárske vzťahy; posilniť vlastné vnútorné politiky a priemyselnú základňu v tých oblastiach, v ktorých sa EÚ musí v záujme zachovania svojej prosperity, hodnôt a sociálneho modelu prispôsobiť meniacim sa hospodárskym podmienkam.

Prvé zhodnotenie tohto návrhu čaká 18. marca na ministrov zahraničných vecí EÚ, následne túto otázku preberú premiéri a prezidenti na summite EÚ, aby bola jasná európska pozícia pred summitom EÚ – Čína, ktorý je naplánovaný na začiatok apríla.

Spravodajca TASR Jaromír Novak