Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

EÚ chce prísnejšie bojovať proti daňovým únikom, chce výsledky

Slovenský europoslanec Ivan Štefanec Foto: Kabinet Ivana Štefanca

K návrhom exekutívy EÚ sa vyjadrili aj slovenskí europoslanci.

Brusel/Štrasburg 2. februára (TASR) - Európska komisia (EK) dnes počas pracovného výjazdu do Štrasburgu, kde sa koná plenárne zasadnutie Európskeho parlamentu (EP), predstavila návrh na prísnejší postup voči daňovým únikom a vyhýbaniu sa daňovej povinnosti zo strany firiem. K návrhom exekutívy EÚ sa vyjadrili aj slovenskí europoslanci.

Europoslanec Ivan Štefanec (KDH), ktorý je viceprezidentom Európskeho združenia pre malé a stredné podnikanie "SME Europe" v tejto súvislosti pripomenul, že EÚ prichádza ročne na daňových únikoch, podvodoch a špekuláciách o viac ako jeden bilión eur.

"Tieto prostriedky chýbajú pri investíciách do vzdelávania či infraštruktúry. Komisia predstavila sériu návrhov, ktoré daňové úniky obmedzia a zvýšia kontrolu toku finančných prostriedkov, pričom chce vyvíjať aktívny tlak predovšetkým na takzvané daňové raje. Tieto štáty si musia uvedomiť svoju zodpovednosť a obmedziť podporu praktík, ktoré sú v Európskej únii kriminálne," opísal situáciu Štefanec.

Poslanec zároveň upozornil, že ďalšie administratívne zaťaženie malých a stredných podnikateľov by bolo kontraproduktívne, keďže "drvivú väčšinu" z uniknutej sumy podľa jeho slov možno pripísať na vrub činnosti veľkých firiem a korporácií.

"Malé a stredné podniky, ktoré tvoria v rámci EÚ väčšinu pracovných miest, nemajú na sofistikované podvody čas ani prostriedky," skonštatoval. Dodal, že pri sprísňovaní pravidiel musí byť EÚ obozretná a nezaťažiť zbytočnou administratívou aj tých, ktorí sa správajú zákonne a zodpovedne, aby to nevyústilo do zvyšovania nezamestnanosti a zastavenia rozvoja malých a stredných podnikov.

Poslankyňa Monika Flašíková Beňová (Smer-SD) dnešný návrh EK o zlepšenom výbere daní v EÚ kritizovala. Upozornila, že podobné vyhlásenia zo strany EK, jej predsedu Jeana-Clauda Junckera alebo eurokomisárov zodpovedných za ekonomické, daňové či finančné portfóliá počúva už viac ako rok, pričom sa nedá hovoriť o "hmatateľných výsledkoch".

"Dôvod je aj ten, že priame zdaňovanie, napríklad v prípade dane z príjmov právnických osôb, nie je priamo regulované európskou legislatívou. Harmonizácia je v tejto oblasti obmedzená a z takýchto vyhlásení potom zostávajú len prázdne silácke reči," uviedla poslankyňa.

Podľa jej slov sa možno zamyslieť aj nad skutočnou motiváciou exekutívy EÚ pod Junckerovým vedením bojovať proti miliardovým daňovým únikom. Pripomenula, že škandál LuxLeaks, týkajúci sa obrovských daňových únikov v Luxembursku v dobe, keď bol Juncker, ako vtedajší premiér tejto krajiny, hlavnou postavou, dodnes nebol poriadne vyriešený a nikto zaň nebol potrestaný.

Flašíková Beňová upozornila, že opatrenia v boji proti daňovým únikom sú vo viacerých krajinách EÚ namierené najmä na živnostníkov, ako aj na malých a stredných podnikateľov, ktorí tvoria kostru európskej ekonomiky. Tí sú podľa nej namiesto podpory rôznymi spôsobmi postihovaní.

"Je naozaj čas zamerať sa na veľké korporácie, využívajúce diery v zákonoch, aby konečne platili dane tam, kde generujú zisky. Slovensko nie je výnimkou. Príkladom je zisk zdravotných poisťovní pochádzajúci z povinných zákonných odvodov, pri ktorom dodnes nebolo dôveryhodne preukázané, že nekončí niekde v daňových rajoch," upozornila europoslankyňa.