Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Ekonomika

EÚ po recesii očakáva stabilizáciu hospodárstva, tvrdí Olli Rehn

Komisár EÚ pre menové a finančné záležitosti Olli Reh Foto: TASR/AP

Ročný rast HDP sa v tomto roku očakáva na úrovni –0,1 % v EÚ a na úrovni –0,4 % v eurozóne.

Brusel 3. mája (TASR) - Po recesii, ktorou sa vyznačoval rok 2012, sa v prvej polovici roku 2013 očakáva stabilizácia hospodárstva EÚ, uviedol dnes eurokomisár zodpovedný za hospodárske a menové záležitosti Olli Rehn v rámci jarnej správy o ekonomických vyhliadkach EÚ a eurozóny na roky 2013 a 2014.

Podľa správy Európskej komisie (EK) je predpoklad, že rast HDP sa v druhej polovici roku postupne zmení na pozitívny a v roku 2014 sa pomaly zrýchli.

Keďže domáci dopyt je stále obmedzovaný mnohými prekážkami, ktoré sú typické pre obdobie po hlbokých finančných krízach, hlavným hnacím mechanizmom bude v tomto roku vonkajší dopyt. Očakáva sa postupné znižovanie tlakov na súkromnú spotrebu a investície, vďaka čomu sa v budúcom roku vytvorí priestor na udržanie mierneho domáceho oživenia.

Táto prognóza aj naďalej vychádza z predpokladu, že pokračujúcim vykonávaním politiky sa zabráni obnoveniu zintenzívnenia dlhovej krízy štátov.

Ročný rast HDP sa v tomto roku očakáva na úrovni –0,1 % v EÚ a na úrovni –0,4 % v eurozóne. Slovensko by podľa prognóz malo tohto roku dosiahnuť jednopercentný rast, čo nás v eurozóne stavia na 3. miesto za Estónsko a Maltu a v rámci EÚ na 8. miesto.

V roku 2014 sa predpokladá rozšírenie hospodárskej činnosti v EÚ o 1,4 % a v eurozóne o 1,2 %. Slovensko s rastom 2,8 % by na budúci rok malo byť 2. v eurozóne (po Estónsku) a 3. v rámci EÚ.

"Vzhľadom na zdĺhavú recesiu musíme urobiť všetko pre to, aby sme prekonali krízu nezamestnanosti. Súbor politík EÚ je zameraný na udržateľný rast a vytváranie pracovných miest. Fiškálna konsolidácia síce pokračuje, ale jej tempo sa spomaľuje. Zároveň je potrebné zintenzívniť štrukturálne reformy, aby sa v Európe rozbehol rast," zhodnotil Rehn súčasnú situáciu.

Podľa jeho slov tlaky na rast sú aj naďalej silné, ale v druhej polovici tohto roku by sa mal rast zmeniť na pozitívny, pretože európske hospodárstvo sa zotavuje z dlhej recesie.

Podpredseda EK Maroš Šefčovič v tejto súvislosti v rozhovore pre TASR upozornil, že najdôležitejšie bude udržať tempo štrukturálnych reforiem, aby sa posilnilo vytváranie pracovných miest a podmienok na masívnejší a vyrovnanejší rast HDP.

"Táto prognóza závisí aj od toho, že všetky členské krajiny a európske inštitúcie sa budú správať štandardne s jednoznačnou prioritou oživiť ekonomický rast a vytvárať pracovné miesta a adekvátne prostredie na prilákanie zahraničných investícií," uviedol Šefčovič.

Slovenský eurokomisár v tejto súvislosti spresnil, že EK očakáva, že členské štáty budú plniť svoje domáce úlohy zamerané na pokračovanie konsolidačného úsilia. To bude trochu spomalené, lebo "teraz si to Európa už môže dovoliť," ale treba pokračovať v štrukturálnych reformách a odstraňovaní prekážok na pracovnom trhu pre tvorbu nových pracovných príležitostí.

"Z hľadiska EÚ je tendencia v zrýchlenom tempe pokračovať v budovaní jednotnej bankovej únie, čo by prinieslo pokoj do bankového sektora. Aj preto komisia príde s návrhom na vytvorenie európskeho rezolučného mechanizmu pre bankový sektor EÚ už v júni tohto roku," upozornil Šefčovič.