Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

EÚ schválila českú schému štátnej pomoci pre podniky

Na snímke vlajky Európskej únie vejú pred sídlom Európskej únie v Bruseli 16. októbra 2019. Foto: TASR/AP

Uvedená schéma bola schválená na základe dočasného právneho rámca poskytovania štátnej pomoci, ktorý prijala eurokomisia po vypuknutí pandémie.

Brusel 3. novembra (TASR) - Európska komisia (EK) v utorok oznámila, že schválila český systém štátnej pomoci na kompenzácie nájomného vo výške 110 miliónov eur, ktorým vláda podporí podniky postihnuté pandémiou koronavírusu.

Komisia spresnila, že schválila program českej vlády v hodnote troch miliárd Kč (približne 110,5 milióna eur) na podporu maloobchodných firiem a spoločností poskytujúcich služby v oblasti prenájmu priestorov, ktoré mali obmedzenú alebo pozastavenú činnosť v dôsledku opatrení uložených v súvislosti so šírením pandémie nového koronavírusu.

Uvedená schéma bola schválená na základe dočasného právneho rámca poskytovania štátnej pomoci, ktorý prijala eurokomisia po vypuknutí pandémie.

Štátna podpora, ktorá bude mať formu priamych grantov, pokryje 50 % nájomného splatného za mesiace júl, august a september. Cieľom tejto schémy je zmierniť nedostatok likvidity, čomu sú vystavené spoločnosti poskytujúce prenájmy priestorov z dôvodu vládnych karanténnych a protikrízových opatrení.

Komisia zistila, že systém navrhnutý českou vládou je v súlade s podmienkami stanovenými v dočasnom právnom rámci a že poskytnutá podpora pre jednu spoločnosť nepresiahne 800.000 eur. Táto schéma pomoci je časovo obmedzená a bude platiť do 30. júna 2021. Podľa eurokomisie je navrhnutý program štátnej pomoci nevyhnutný, vhodný a primeraný na odstránenie vážneho narušenia hospodárstva členského štátu EÚ.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)