Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Ekonomika

EÚ schválila pomoc prevádzkovateľovi Towercom

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Komisia pripomenula, že v rámci štátnej pomoci dostane Towercom kompenzáciu vo výške 11,7 milióna eur.

Brusel 26. apríla (TASR) - Európska komisia v piatok oznámila, že na základe pravidiel EÚ o štátnej pomoci schválila plány Slovenska kompenzovať prevádzkovateľovi siete digitálnej pozemnej televízie (DTT) Towercom priame náklady vynaložené na uvoľnenie pásma 700 MHz.

Komisia pripomenula, že v rámci štátnej pomoci dostane Towercom kompenzáciu vo výške 11,7 milióna eur. Kompenzácia pokryje náklady na prenos služieb pozemnej televízie z frekvenčného pásma 700 MHz do nižších frekvencií, čo umožní využitie pásma 700 MHz pre pozemné systémy, ktoré môžu poskytovať bezdrôtové širokopásmové služby.

Táto možnosť vyplýva z rozhodnutia Európskeho parlamentu a Rady EÚ o uvoľnení pásma 700 MHz v prospech mobilných komunikácií do júna 2020 a umožnení primeranej kompenzácie operátorom DTT v súlade s pravidlami štátnej pomoci.

Komisia posudzovala slovenské opatrenie podľa pravidiel EÚ o štátnej pomoci a zistila, že uvedené opatrenie je potrebné a vhodné na dosiahnutie stanoveného cieľa.

Okrem toho eurokomisia skonštatovala, že opatrenie je primerané, keďže kompenzácia je obmedzená na náklady, ktoré sú potrebné na uvoľnenie pásma 700 MHz a na zabránenie výraznému rušeniu, ktoré by spôsobilo prerušenie služieb DTT.

Exekutíva EÚ dospela k záveru, že Towercom nebude nadmerne kompenzovaný. Komisia zároveň zistila, že negatívne účinky na hospodársku súťaž sú obmedzené a prevažujú pozitívne účinky štátnej pomoci. Na základe toho schválila slovenské opatrenie podľa pravidiel EÚ o štátnej pomoci.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)