Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

EÚ tento rok podporí 18 energetických projektov, dva sú zo Slovenska

Na archívnej snímke slovenský eurokomisár a podpredseda Európskej komisie pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič. Foto: TASR/Andrej Galica

Finančnú podporu z Bruselu získala firma Eustream, a.s., na plynové prepojenie s Poľskom a na vypracovanie štúdie realizovateľnosti projektu plynovodu Eastring.

Brusel 20. februára (TASR) - Slovensku sa podarilo presadiť sa s dvoma energetickými projektmi v tohoročnej "súťaži" Európskej únie (EÚ) o financovanie prioritných európskych projektov energetickej infraštruktúry. Finančnú podporu z Bruselu získala firma Eustream, a.s., na plynové prepojenie s Poľskom a na vypracovanie štúdie realizovateľnosti projektu plynovodu Eastring.

Projekty na pôvodný návrh Európskej komisie (EK) v piatok (17.2.) odobrili predstavitelia členských štátov EÚ v Bruseli. Tohoročná suma vo výške 444 miliónov eur sa prerozdelí medzi 18 vybraných prioritných európskych projektov energetickej infraštruktúry. Zdroje zaistí európsky fond Nástroja na spájanie Európy (CEF).

Ide o projekty s "pridanou európskou hodnotou", ktoré sú zamerané na oblasť elektriny (sedem projektov), rozvoja tzv. inteligentných sietí (jeden projekt) a na prepravu plynu (desať projektov). Päť zo schválených projektov sú čisto stavebné práce (350 miliónov eur) a 13 z nich sú štúdie o realizovateľnosti (94 miliónov eur).

Vybrané projekty znamenajú pokračovanie vo vzájomnom prepájaní európskych energetických sietí, sú zárukou vyššej bezpečnosti dodávok a zlepšenia perspektívy využívania obnoviteľných zdrojov v celej EÚ.

Podpredseda EK pre energetickú úniu Maroš Šefčovič privítal pozíciu členských štátov, že odobrili 444 miliónov eur na projekty, ktoré navrhla exekutíva EÚ.

"Ide o projekty, ktoré prepájajú sever s juhom Európy dobudovaním infraštruktúry v sektoroch elektriny, plynu či inteligentných sietí. Som rád, že medzi projektmi, ktoré dostanú pomoc, sú aj dva spojené so Slovenskom," povedal Šefčovič.

Spresnil, že sumu 107,74 miliónov eur získa slovensko-poľský plynový interkonektor. Na tomto projekte pracuje spoločnosť Eustream, a.s., s poľským partnerom Operator Gazociagow Przesylowych Gaz System, S.A. Slovenská spoločnosť okrem toho má nárok na ďalších milión eur na projekt štúdie týkajúcej sa plynového potrubia medzi Bulharskom a Slovenskom, ktorý je známy ako projekt Eastring.

Eurokomisár pre klímu a energetiku Miguel Arias Caňete v tejto súvislosti pripomenul, že ide o ďalší míľnik pre dosiahnutie čistejšej a konkurencieschopnejšej európskej energetiky.

"Vďaka tomuto balíku má balíček návrhov Európskej komisie na čistú energiu pre všetkých ľudí oveľa bližšie k realite. EÚ demonštruje svoj záväzok dodávať lacnejšiu, udržateľnejšiu a bezpečnejšiu energiu pre európskych spotrebiteľov," uviedol Caňete.

EÚ v súčasnom programovacom období (2014-2020) vyhradila prostredníctvom nástroja CEF celkom 5,35 miliardy eur na projekty transeurópskej energetickej infraštruktúry. Únia má v databáze pre rozvoj energetickej infraštruktúry 195 projektov označených ako "projekty spoločného záujmu". Tento zoznam sa aktualizuje každé dva roky, najbližšia aktualizácia projektov sa očakáva koncom tohto roka.

EÚ v roku 2014 v rámci prvej výzvy na energetické prepojenie Európy podporila 34 projektov (granty vo výške 647 miliónov eur), v roku 2015 to bolo 35 projektov (366 miliónov eur) a v roku 2016 27 projektov spolu získalo 707 miliónov eur.