Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Účastníci summitu v Bruseli rozhodli o zriadení Energetickej únie

Donald Tusk Foto: TASR/AP

O zriadení Energetickej únie sa dnes rozhodlo v Bruseli na summite členských krajín Európskej únie, na ktorom Slovensko zastupuje predseda vlády Robert Fico.

Brusel 19. marca (TASR) - O zriadení Energetickej únie sa dnes rozhodlo v Bruseli na summite členských krajín Európskej únie, na ktorom Slovensko zastupuje predseda vlády Robert Fico.

Cieľom Energetickej únie je znížiť závislosť spoločenstva 28 členských krajín od dodávok ropy a zemného plynu z Ruskej federácie, ale aj zvýšenie úspor energie, zlepšenie prepojenia národných trhov s energiou, zintenzívnenie ochrany ovzdušia a výskum, informovala agentúra DPA.

Predseda Európskej rady Donald Tusk uviedol, že účastníci summitu sa dohodli na zlepšení transparentnosti trhu s plynom, aby dodávatelia nemohli zneužívať svoje postavenie.

Navyše chce Európska únia pred dôležitou medzinárodnou konferenciou o klimatických zmenách, ktorej dejiskom bude v decembri Paríž, aj na medzinárodnej úrovni viac lobovať za ochranu ovzdušia.

Summit v sídelnom meste Európskej únie začal minútou ticha, ktorou si prítomní lídri členských krajín uctili pamiatku obetí stredajšieho teroristického útoku v Tunise.