Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Ekonomika

EÚ vlani zadržala 86 miliónov falošných predmetov za dve miliardy eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR Jaroslav Novák

Zo správy vyplýva, že piatimi najviac zadržanými výrobkami z hľadiska počtu zadržaných predmetov v celej EÚ boli hry, obalový materiál, hračky, cigarety a nahrané nosiče CD/DVD.

Brusel 28. novembra (TASR) - Približne 86 miliónov falošných predmetov zadržali vlani podľa utorňajšej spoločnej správy Úradu Európskej únie (EÚ) pre duševné vlastníctvo (EUIPO) a Európskej komisie (EK) na vonkajšej hranici EÚ a na jej vnútornom trhu. Ich odhadovaná hodnota predstavovala viac ako dve miliardy eur, čo predstavuje nárast o približne tri percentá v porovnaní s rokom 2021.

Zo správy vyplýva, že piatimi najviac zadržanými výrobkami z hľadiska počtu zadržaných predmetov v celej EÚ boli hry, obalový materiál, hračky, cigarety a nahrané nosiče CD/DVD. Tieto položky predstavovali viac ako 72 % zachytených falošných produktov. Ich dovoz a predaj znamená porušenie práva duševného vlastníctva.

Zatiaľ čo počet predmetov zadržaných vlani na hraniciach EÚ klesol o 43 % v porovnaní s rokom 2021, ich hodnota sa v porovnaní s predchádzajúcim rokom zvýšila o 11 %, pretože bolo zadržaných viac predmetov s vyššou domácou maloobchodnou hodnotou.

Pokiaľ ide o zadržiavanie na vnútornom trhu, polícia a orgány dohľadu nad trhom zaistili viac falošného tovaru ako v roku 2021 (takmer o 26 %). Hodnota tohto tovaru sa však znížila v dôsledku vyššieho počtu zadržaných predmetov patriacich do lacnejších kategórií výrobkov.

Správa EUIPO a EK je založená na údajoch, ktoré poskytli policajné, colné orgány a orgány dohľadu nad trhom z členských štátov EÚ v roku 2022.

Desať členských štátov Bulharsko, Francúzsko, Grécko, Holandsko, Litva, Maďarsko, Nemecko, Portugalsko, Španielsko a Taliansko predstavovalo viac ako 96 % celkového počtu falošných predmetov zadržaných v roku 2022 v Únii. Len Taliansko samotné predstavovalo viac ako polovicu celkového počtu falošných predmetov a viac ako 33 % z hľadiska odhadovanej hodnoty.

Rovnako ako v predchádzajúcich rokoch aj vlani bola Čína hlavnou krajinou pôvodu pre väčšinu falošného tovaru vstupujúceho do EÚ. Nasledovalo Turecko - najviac zadržanou kategóriou bolo oblečenie a čínsky Hongkong, kde najviac zadržanou kategóriou bolo príslušenstvo pre mobilné telefóny.

Pošta a expresní kuriéri zostali aj v roku 2022 najvýznamnejším dopravným prostriedkom z hľadiska počtu evidovaných prípadov donášok falošného tovaru.

Cieľom spoločného dokumentu EUIPO a EK je poskytnúť užitočné informácie na podporu analýzy porušovania práv duševného vlastníctva v EÚ a vypracovanie vhodných protiopatrení príslušnými orgánmi presadzovania práva, keďže údaje umožňujú lepšie pochopiť rozsah a hĺbku tohto problému.