Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

V EÚ sa voda privatizovať nebude

Ilustračné foto Foto: TASR/Youtube

Podarilo sa to vďaka prvej úspešnej petícii európskych občanov od zavedenia systému Európskej občianskej iniciatívy v apríli 2012.

Brusel 21. júna (TASR) - Pitná voda nebude v Európskej únii predmetom privatizácie. Informovala o tom dnes agentúra DPA.

Podarilo sa to vďaka prvej úspešnej petícii európskych občanov od zavedenia systému Európskej občianskej iniciatívy v apríli 2012.

Organizácia Right2Water, ktorá bojuje za vyhlásenie prístupu k vode a hygiene za ľudské právo, zozbierala 1.5 milióna podpisov, pretože sa obávala, že EÚ v tajnosti plánovala privatizáciu vody. Tento problém vyvolal v Nemecku vlnu verejného rozhorčenia.

Privatizácia pitnej vody "nikdy nebola úmyslom, nikdy nebola skutočnosťou," povedal dnes európsky komisár pre vnútorný trh Michel Barnier.

Problém vznikol kvôli tomu, že Európska komisia zaradila vodu na zoznam oblastí, v ktorých sa snažila zvýšiť právnu bezpečnosť a transparentnosť pre dodávateľov a prevádzkovateľov.

Barnier dodal, že bude odporúčať vyškrtnutie vody z tohto zoznamu, pretože "je našou povinnosťou vziať do úvahy obavy, ktoré vznieslo toľko občanov".

Podľa vlastných slov komisár chápe, prečo sú "občania nahnevaní a rozhorčení, keď im povedia, že vodárenské služby môžu byť sprivatizované proti ich vôli".

Európsku komisiu často obviňujú z nedostatku demokratickej zodpovednosti a neschopnosti počúvať občanov, pretože jej najvyšší predstavitelia sú politicky menovaní a nemusia sa obávať skúšky dôvery občanov pri voľbách.