Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

EÚ vydala ďalšiu sériu sociálnych dlhopisov vo výške 9 miliárd eur

Johannes Hahn, archívne foto Foto: TASR/AP

Eurokomisár pre rozpočet a administratívu Johannes Hahn uviedol, že ide o ďalší nádejný znak toho, že získavanie finančných prostriedkov pre nástroj EÚ budúcej generácie bude úspešné.

Brusel 10. marca (TASR) - Európska komisia (EK) v stredu oznámila, že v rámci programu SURE na ochranu pracovných miest a pracovníkov a na zmiernenie negatívnych sociálno-ekonomických dôsledkov pandémie nového koronavírusu vydala ďalšie dlhopisy vo výške 9 miliárd eur, ktoré budú splatné v roku 2036.

Ide v poradí o piatu emisiu dlhopisov v rámci nástroja EU SURE a o druhú emisiu v roku 2021. Stredajšia emisia vzbudila podľa EK veľký záujem investorov, vďaka čomu exekutíva EÚ opäť získala dobré cenové podmienky, ktoré sa prenášajú priamo na členské štáty EÚ.

Eurokomisár pre rozpočet a administratívu Johannes Hahn pri tejto príležitosti uviedol, že ide o ďalší nádejný znak toho, že získavanie finančných prostriedkov pre nástroj EÚ budúcej generácie bude úspešné.

Dopyt po pätnásťročných dlhopisoch prevýšil ponuku takmer 10-násobne. Stredajší dlhopis bol ocenený výnosom 0,228 % a tieto priaznivé podmienky sa prenášajú priamo na prijímajúce členské štáty.

Po prvých štyroch emisiách získalo doteraz v rámci nástroja SURE 15 členských štátov EÚ takmer 53,5 miliardy eur vo forme nadväzných úverov. Po stredajšej transakcii dostane 16 členských štátov v rámci nástroja SURE celkovo 62,5 miliardy eur.

V priebehu roka 2021 by EK chcela vydaním dlhopisov v rámci nástroja SURE získať ďalších viac než 25 miliárd eur.

Komisia doteraz po štyroch emisiách dlhopisov v rámci nástroja SURE vyplatila celkovo 53,5 miliardy eur 15 členským štátom: Belgicko, Cyprus, Grécko, Chorvátsko, Litva, Lotyšsko, Malta, Maďarsko, Poľsko, Portugalsko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko, Španielsko a Taliansko.

Dlhopisy, ktoré vydala EÚ v rámci nástroja SURE, sú označované ako sociálnoinvestičné dlhopisy. Investorom to dodáva istotu, že mobilizované finančné prostriedky budú skutočne použité na sociálne účely.