Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Ekonomika

EÚ vydala prvé tohoročné dlhopisy pre ozdravný plán za 5 miliárd eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR Marko Erd

Splatnosť 30-ročného dlhopisu je 6. júla 2051.

Brusel 8. februára (TASR) - Európska komisia (EK) v utorok pri svojej prvej tohoročnej syndikovanej emisii dlhopisov získala ďalších päť miliárd eur do fondov ozdravného plánu po koronakríze EÚ budúcej generácie (NGEU).

Komisia v správe pre médiá spresnila, že išlo o ďalšiu úspešnú transakciu v mene EÚ. Splatnosť 30-ročného dlhopisu je 6. júla 2051. Nové dlhopisy zvýšia celkové financovanie získané v rámci NGEU na 78,5 miliardy eur. Úspešná emisia podľa vyjadrenia EK pomôže udržať tempo zotavovania Európy z pandémie ochorenia COVID-19.

Dlhopis bol takmer 13-krát prekročený, čím sa dosiahol celkový objem objednávok v hodnote 64,1 miliardy eur. Silný dopyt umožnil EK umiestniť dlhopis za veľmi dobrých cenových podmienok, čo znamená silnú dôveru investorov v program EÚ budúcej generácie.

Komisia doplnila emisiu o ďalšie 2,2 miliardy eur v podobe päťročného dlhopisu na financovanie nadväzujúcich úverov Portugalsku v rámci Európskeho mechanizmu finančnej stability (EFSM).

Eurokomisár pre rozpočet a administratívu Johannes Hahn v tejto súvislosti uviedol, že utorňajšia transakcia odráža silu EÚ ako emitenta. Podľa jeho slov benchmarková transakcia prebehla za výhodných podmienok, čo eurokomisii umožní aj naďalej podporovať členské štáty v ich úsilí zmierniť dosah koronakrízy a obnoviť ich ekonomiky na digitálnejšom a udržateľnejšom základe.

Pomocou prostriedkov, ktoré sa už podarilo získať emisiami dlhopisov v rámci NGEU, eurokomisia vyplatila približne 67 miliárd eur vo forme platieb prostredníctvom Nástroja obnovy a odolnosti (RRF) viacerým členským štátom EÚ.

Ku koncu decembra 2021 bolo na podporu ďalších programov Únie, ktoré sú kľúčové pre úspešné zvládnutie prechodu na digitálnu a zelenú ekonomiku, pridelených viac ako sedem miliárd eur.

Utorňajšia emisia je v poradí už šiestou syndikovanou transakciou, ktorú EK vykonala v rámci NGEU. V prvom polroku 2022, v období od marca do júna, má eurokomisia v úmysle vykonať ďalšie štyri syndikované transakcie. Tie budú doplnené ďalšími mesačnými aukciami dlhopisov EÚ.