Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

EÚ vyplatí 72,5 milióna eur Moldavsku po pokroku v istých reformách

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Pomoc EÚ znamená dodatočnú podporu Moldavsku, ktorého hospodárstvo ťažko zasiahli následky ruskej invázie na Ukrajinu.

Brusel 25. októbra (TASR) - Európska komisia (EK) v stredu oznámila, že do konca októbra poskytne Moldavsku finančnú podporu vo výške 72,5 milióna eur. Informuje o tom spravodajca TASR.

Komisia spresnila, že poskytne Moldavsku finančnú podporu vo výške 72,5 milióna eur ako súčasť širšej makrofinančnej pomoci v prospech tejto krajiny. Moldavsko v stredu dostalo úver vo výške 50 miliónov eur a do konca mesiaca bude nasledovať doplatenie grantov vo výške 22,5 milióna eur.

Pomoc EÚ znamená dodatočnú podporu Moldavsku, ktorého hospodárstvo ťažko zasiahli následky ruskej invázie na Ukrajinu a ktoré stále čelí výzvam súvisiacim s energetickou bezpečnosťou. Poskytnuté financie pomôžu krajine pokryť časť dodatočných finančných potrieb v roku 2023, zabezpečiť jej makroekonomickú stabilitu a naplánovať ďalšie reformy v súvislosti s prebiehajúcim programom Medzinárodného menového fondu v prospech Moldavska.

Komisia skonštatovala, že táto pomoc pomôže Moldavsku napredovať aj na jeho európskej trajektórii.

Finančná podpora prichádza po tom, čo EK zistila, že Moldavsko dodržalo príslušné politické záväzky dohodnuté s EÚ. Dosiahlo najmä pokrok v zlepšovaní energetickej bezpečnosti prijatím konkrétneho akčného plánu na budúcu zimu, čo je dôležité vzhľadom na súčasné výzvy v oblasti energetickej bezpečnosti v krajine.

Moldavsko tiež posilnilo správu verejného sektora a dosiahlo pokrok v oblasti právneho štátu a preukázalo pokrok pri obsadzovaní pozícií vo Vysokej rade pre súdnictvo a vo Vysokej rade prokurátorov. Okrem toho vláda v Kišiňove podnikla dôležité kroky na zlepšenie podnikateľského prostredia v krajine, keď prijala nový program podnikania a stratégiu digitálnej transformácie.

Prebiehajúca operácia makrofinančnej pomoci v prospech Moldavska dosahuje celkovú výšku 295 miliónov eur - 220 miliónov eur vo forme úverov a 75 miliónov eur vo forme dotácií. Zahŕňa to už aj zvýšenie do výšky 145 miliónov eur prijaté Európskym parlamentom a Radou EÚ v júni tohto roku, z čoho 72,5 milióna eur bude Moldavsku vyplatených do konca októbra. Ďalšie platby budú nasledovať v závislosti od pokroku dohodnutých podmienok týkajúcich sa politík, ktoré sa majú vykonať.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)