Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

EÚ zavádza dočasné clo na dovoz ocele z Číny a Ruska

Ilustračné foto. Foto: TASR

Okrem toho EK otvorila antidumpingové vyšetrovanie v prípade čínskych bezošvých rúr, ťažkých plechov a plechov valcovaných za horúca.


Brusel 12. februára (TASR) - Európska komisia (EK) s cieľom ochrániť domáci oceliarsky priemysel pred lacnou konkurenciou dočasne zaviedla clá na dovoz oceľových plechov valcovaných za studena z Číny a Ruska. Informovala o tom agentúra DPA.

Clá na čínsky dovoz sa pohybujú v rozpätí 13,8 % až 16 %, na ruský od 19,8 % do 26,2 %. EK môže neskôr rozhodnúť, že ich rozšíri so spätnou splatnosťou až od decembra 2015. Okrem toho EK otvorila antidumpingové vyšetrovanie v prípade čínskych bezošvých rúr, ťažkých plechov a plechov valcovaných za horúca. Brusel chce zistiť, či sa tieto výrobky nepredávajú v Európe za umelo znížené ceny.

Európsky oceliarsky priemysel je druhým najväčším výrobcom ocele vo svete, približne 500 oceliarní v 23 členských krajinách každoročne vyrobí 177 miliónov ton. V súčasnosti však sektor zápasí najmä s dôsledkami poklesu cien ocele a surovín, najviac to pociťujú giganty ako ArcelorMittal a Thyssenkrupp. Nemecko a šesť ďalších krajín nedávno vyzvali Brusel, aby zakročil proti nečestným obchodným praktikám.

Európska komisárka pre obchod Cecilia Malmströmová v súvislosti s najnovším rozhodnutím uviedla: "Nemôžeme dopustiť, aby nečestná konkurencia svojím umelo lacným dovozom ohrozovala náš priemysel. Som rozhodnutá využiť všetky dostupné nástroje a zabezpečiť, aby naši obchodní partneri hrali podľa pravidiel." EK doteraz zaviedla obchodné ochranné opatrenia voči celkovo 37 rôznym oceliarskym produktom a otvorila deväť vyšetrovaní.