Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Ekonomika

EÚ znížila kvóty pre rybolov krajinám, ktoré nadmerne vylovujú

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Komisia prvýkrát prikročila k zníženiu kvót na výlov rýb o 50 % pre tie štáty, ktoré sa v rokoch 2009, 2010 a 2011 opakovane dopúšťali nadmerného výlovu rýb rovnakého druhu.

Brusel 1. augusta (TASR) - Európska komisia (EK) dnes oznámila zníženie kvót rybolovu pre konkrétne druhy rýb a v konkrétnych moriach pre členské štáty EÚ, ktoré nerešpektovali stanovené kvóty na výlov rýb v roku 2011.

Komisia znížením kvót na rok 2012 potrestala 10 štátov - Dánsko, Francúzsko, Holandsko, Írsko, Litvu, Nemecko, Poľsko, Portugalsko, Španielsko a Spojené kráľovstvo, ktoré vlani prekročili národné limity pre určené druhy rýb. Tým sa podľa EK dopustili škôd na rybných stádach a porušili pravidlá komisie pre udržateľnosť rybolovu.

Komisia tento rok prvýkrát prikročila k zníženiu kvót na výlov rýb o 50 % pre tie štáty, ktoré sa v rokoch 2009, 2010 a 2011 opakovane dopúšťali nadmerného výlovu rýb rovnakého druhu, teda nad stanovené hranice.

"Nikto nemôže pestovať v sebe ilúzie, že nadmerný rybolov bude tolerovaný. Pravidlá, ktoré sme zaviedli, musia byť uplatňované všetkými, systematicky a profesionálne," uviedla eurokomisárka pre morské záležitosti a rybolov Maria Damanakiová. Sankcie v podobe zníženia kvót sú podľa nej snahou o dodržanie základnej stratégie EÚ, ktorou je dlhodobá udržateľnosť rybného hospodárstva.

V predloženom zozname krajín a druhov rýb na prvom mieste figuruje Španielsko, ktoré má znížené kvóty v 27 položkách, podľa druhov rýb, ktoré sú ničené nedodržiavaním kvót, nadmerným výlovom najviac trpia makrely.