Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Putin tlačí na EÚ, chce zmeniť obchodnú časť asociačnej zmluvy

Ruský prezident Vladimir Putin Foto: TASR/AP

Podstatou Putinovho odkazu je, že Rusko uvalí obchodné sankcie voči Ukrajine, ak Kyjev v nasledujúcich 15 mesiacoch začne s realizáciou proeurópskych ekonomických reforiem.

Brusel 26. septembra (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin žiada urobiť podstatné zmeny v ekonomickej časti asociačnej dohody medzi EÚ a Ukrajinou. Platnosť tejto časti bola po dohode s Moskvou a Kyjevom odložená o 15 mesiacov - do konca roka 2015.

Informácie o nových požiadavkách Moskvy priniesol internetový denník EUobserver s odvolaním sa na tlačovú agentúru Reuters: jej reportéri videli dokument, ktorý Putin zaslal predsedovu Európskej komisie Josému Manuelovi Barrosovi.

Podstatou Putinovho odkazu je, že Rusko uvalí obchodné sankcie voči Ukrajine, ak Kyjev v nasledujúcich 15 mesiacoch začne s realizáciou proeurópskych ekonomických reforiem.

Šéf Kremľa zároveň dodal, že žiada urobiť "systematické zmeny" v časti o voľnom obchode medzi EÚ a Ukrajinou, ktorá je súčasťou asociačnej zmluvy. Ním avizované úpravy v texte dohody musia byť riešené tak, aby splnili ruské požiadavky.

Putin to zdôvodnil sériou rizík pre rusko-ukrajinské ekonomické väzby a pre celú ruskú ekonomiku. Elimináciou týchto rizík, ktoré podľa neho vyplývajú z plnenia asociačnej zmluvy, by sa podarilo ponechať existujúce obchodné a ekonomické vzťahy medzi Ruskou federáciou a Ukrajinou.

Predstavitelia Európskej komisie však trvajú na tom, že je nemožné vykonať zmeny v obchodnej časti dohody o pridružení tak, ako to žiada Putin.

"Dohodli sme sa na určitej prestávke," pripomenul eurokomisár pre obchod Karel De Gucht rokovania s Ruskom a Ukrajinou zo začiatku septembra, v rámci ktorých sa rozhodlo o odklade platnosti obchodnej časti asociačnej dohody do konca roku 2015.

De Gucht zdôraznil, že asociačná dohoda s Ukrajinou neobsahuje ustanovenia, ktoré by bránili Kyjevu regulovať vnútorné štandardy a vykonávať potrebné reformy počas odkladu obchodnej časti asociačnej dohody. Moskva v tomto prípade hrozí odvetnými opatreniami.

"Samozrejme, Rusi nevnímajú tento odklad ako obdobie na vysvetlenie problémov, ale ako zamiešanie sa tretej strany - a tak aj ako možnosť vyprázdniť obsah tejto dohody," upozornil De Gucht.