Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

EUobserver: Slovensko víta aktivity v otázke duálnej kvality potravín

Na snímke ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná Foto: TASR - Pavol Zachar

Európsky internetový denník EUobserver to napísal po rozhovore s ministerkou pôdohospodárstva SR Gabrielou Matečnou v Bruseli.


Brusel 29. septembra (TASR) - Slovenská republika vníma opatrenia, ktoré v priebehu tohto týždňa prijala Európska komisia pre riešenie otázky duálnej kvality potravín, ako "prvý krok k vyriešeniu problému". Uviedol vo štvrtok (28.9.) európsky internetový denník EUobserver po rozhovore s ministerkou pôdohospodárstva SR Gabrielou Matečnou v Bruseli.

EUobserver pripomenul, že eurokomisia v utorok (26.9.) zverejnila 9-stránkový dokument s usmerneniami pre členské štáty EÚ, ako môžu na základe súčasných právnych predpisov postupovať proti výrobcom ponúkajúcich potraviny s rovnakým označením, ale rôznou kvalitou.

Exekutíva EÚ nenavrhla novú legislatívu v tejto oblasti. Matečná však pre EUobserver vyjadrila nádej, že návrhy, ktoré sa odvolávajú na súčasné právne predpisy, "budú dostatočné a účinné".

"V opačnom prípade budeme musieť nájsť iný prístup a iné opatrenia," dodala. Avšak bez spresnenia, aký typ legislatívy alebo nových pravidiel by bol potrebný. "Ťažko povedať," priznala Matečná.

EUobserver však zdôraznil jej slová, že nie je dôležitý len krok eurokomisie s potrebnou interpretáciou práva, ale "tlak na producentov," ktorý sa darí vyvíjať.

"Chceme poslať odkaz: máme jeden trh, jeden jednotný trh, máme jednu triedu spotrebiteľov, preto chceme mať na trhu aj rovnaké potraviny," povedala ministerka pre európske noviny.

Podľa jej vyjadrenia pre EUobserver sa Slovensko bude určite uchádzať o finančnú podporu, ktorú eurokomisia vo výške jedného milióna eur uvoľňuje v záujme zjednocovania metodológie testovania potravín a vykonávania porovnávacích štúdií o duálnej kvalite potravinárskych výrobkov.