Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Euro aj jednotný trh sú ohrozené, tvrdí Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Maďarský premiér, ktorý je horlivým kritikom EÚ, po júnovom referende o odchode Británie z únie varoval, že blok bude teraz čeliť ďalším veľký výzvam.

Budapešť 11. júla (TASR)- Maďarského premiéra Viktora Orbána znepokojuje strata dôvery v európsky projekt. Uviedol to článku pre nemecké noviny Frankfurter Allgemeine Zeitung. Informovala o tom agentúra Reuters.

Orbán vo svojom príspevku argumentuje, že dešpekt voči pravidlám Európskej únie (EÚ) ohrozuje spoločnú menu aj vnútorný európsky trh.

Maďarský premiér, ktorý je horlivým kritikom EÚ, po júnovom referende o odchode Británie z únie varoval, že blok bude teraz čeliť ďalším veľký výzvam.

"Hlavným dôvodom krízy a neistoty (v Európe) je, že pre pohŕdanie pravidlami sú ohrozené dva najväčšie výdobytky Európy: spoločná mena a vnútorný trh zabezpečený Schengenom," napísal Orbán.

Je presvedčený, že Británia si vytvorí novú budúcnosť po júnovom referende, v ktorom jej voliči rozhodli o odchode z EÚ. Dodal, že nemá obavy o Britániu, keďže je to "najskúsenejšia" demokracia v Európe, ale skôr sa obáva o budúcnosť Európy.

Dôvodom sú narastajúce pochybnosti čoraz väčšieho počtu obyvateľov EÚ o tomto projekte. Európsky blok podľa neho potrebuje urobiť viac preto, aby sa bežní ľudia angažovali a zapojili do riešenia problémov. Len samotné európske inštitúcie ich podľa neho nevyriešia. Sú potrebné pre koordináciu, ale nemôžu zatláčať členské štáty do úzadia. To bol podľa Reuters zjavne odkaz Európskej komisii.