Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Kurz eura opäť vzrástol nad 1,25 USD/EUR

Foto: TASR/AP

nalytici však nepočítajú s obratom na devízovom trhu.

Frankfurt nad Mohanom 26. novembra (TASR) - Kurz spoločnej európskej meny dnes podporili slabé makroekonomické údaje z USA a opäť sa dostal nad hranicu 1,25 USD/EUR. Informovala o tom agentúra DPA.

Euro sa dnes neskoro popoludní predávalo po 1,2517 USD, pričom okolo poludnia jeho kurz dosiahol 1,2444 USD/EUR. Európska centrálna banka (ECB) stanovila dnes napoludnie referenčný kurz na 1,2475 (v utorok: 1,2424) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8016 (0,8049) eura.

Dôvera amerických spotrebiteľov sa v novembri zvýšila menej, než sa pôvodne predpokladalo. Rovnako sklamali očakávania čísla týkajúce sa predaja domov. Navyše, prekvapivo výrazne klesol predstihový regionálny indikátor pre Chicago.

Analytici však nepočítajú s obratom na devízovom trhu. Podľa experta nemeckej krajinskej banky Landesbank Hessen-Thüringen (Helaba) Ralfa Umlaufa údaje z USA nesignalizujú výrazné ochladenie najväčšej svetovej ekonomiky.

Navyše, viceprezident ECB Vitor Constancio dnes uviedol, že ECB môže na budúci rok spustiť rozsiahly program nákupu štátnych dlhopisov, ak sa ukáže, že doterajšie opatrenia banky v boji nízkej inflácii nestačia.