Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Kurz eura dnes dočasne vyskočil nad 1,31 USD/EUR

Foto: TASR/AP

Počas popoludňajšieho obchodovania sa euro dostalo pod mierny tlak. Príčinou bolo predčasné zverejnenie zápisnice z posledného zasadania menovej rady americkej centrálnej banky Fed.

Frankfurt nad Mohanom 10. apríla (TASR) - Kurz spoločnej európskej meny dnes dočasne vyskočil nad úroveň 1,31 USD/EUR a dostal sa na najvyššiu úroveň od konca februára. Informovala o tom agentúra DPA.

Počas popoludňajšieho obchodovania sa euro dostalo pod mierny tlak. Príčinou bolo predčasné zverejnenie zápisnice z posledného zasadania menovej rady americkej centrálnej banky Fed. Naposledy sa euro predávalo po 1,3082 USD.

Európska centrálna banka (ECB) dnes napoludnie stanovila referenčný kurz na 1,3086 (v utorok: 1,3040) USD/EUR.

Zápisnica Fedu ukázala, že americká centrálna banka môže ukončiť takzvané kvantitatívne uvoľňovanie skôr, než sa doteraz očakávalo, čo podporilo dolár. Podľa experta Deutsche Bank Josepha LaVorgna Fed smeruje k postupnému ukončovaniu ultra uvoľnenej menovej politiky. Tempo uťahovania menovej politiky bude závisieť od zotavovania trhu práce.

Makroekonomické údaje z eurozóny boli zmiešané a nedokázali podporiť spoločnú menu. Údaje o priemyselnej produkcii z Francúzska pozitívne prekvapili, naopak z Talianska a Španielska sklamali.