Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Euro sa mierne zotavilo, jeho kurz sa pohybuje pod 1,305 USD/EUR

Foto: TASR/AP

Neistotu vyvoláva nejasná politická situácia v Taliansku.

Frankfurt nad Mohanom 18. apríla (TASR) - Spoločná európska mena sa dnes mierne zotavila z výrazných stredajších (17. 4.) strát, informovala agentúra DPA.

Podvečer sa euro predávalo po 1,3080 USD. Predtým jeho kurz dočasne klesol až na 1,3021 USD/EUR. Európska centrálna banka (ECB) dnes napoludnie stanovila referenčný kurz na 1,3045 (v stredu: 1,3129) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,7666 (0,7617) eura.

"Trhu celkovo chýba jasný smer," uviedol devízový expert banky Metzler Sebastian Sachs. Dodal, že nie je jasné, čo spôsobuje výrazné kolísanie kurzu. Faktorom, ktorý podporuje euro, je pokračujúce uvoľňovanie na dlhopisových trhoch.

Úročenie 10-ročných španielskych dlhopisov na dnešnej aukcii kleslo na najnižšiu úroveň za 2,5 roka. Na sekundárnom trhu sa ďalej znižujú rizikové prirážky na talianske a španielske dlhopisy. "Aktuálne vývoj je pozoruhodný, keďže obe krajiny nemôžeme označiť za bezpečné prístavy," povedal Sachs.

Neistotu vyvoláva nejasná politická situácia v Taliansku. To, že taliansky parlament dnes v prvom kole voľby nezvolil nového prezidenta, malo dočasne negatívny vplyv na euro. To znamená, že skoré vytvorenie vlády je ešte nepravdepodobnejšie.