Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Kurz eura sa mierne zotavil, zostáva však hlboko pod 1,33 USD/EUR

Foto: TASR/AP

Spoločnú menu podporil index nákupných manažérov (ISM) pre Nemecko, ktorý klesol menej, než sa očakávalo.

Frankfurt nad Mohanom 21. augusta (TASR) - Kurz spoločnej európskej meny sa dnes mierne zotavil zo stredajších (20. 8.) strát. Informovala o tom agentúra DPA.

Euro sa neskoro popoludní predávalo po 1,3268 USD, pričom v noci nadnes jeho kurz klesol až na 11-mesačné minimum 1,3242 USD/EUR. Európska centrálna banka (ECB) stanovila referenčný kurz dnes napoludnie na 1,3262 (v stredu: 1,3284) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,7540 (0,7528) eura.

Spoločnú menu podporil index nákupných manažérov (ISM) pre Nemecko, ktorý klesol menej, než sa očakávalo. Podľa devízového experta nemeckej krajinskej banky Landesbank Hessen-Thüringen (Helaba) Johannesa Jandera je nálada firiem aj napriek viacerým geopolitickým krízam relatívne dobrá.

Podľa obchodníkov za posilnením eura je aj protipohyb po poklese z uplynulých dní. Pozitívne údaje z USA nemali negatívny vplyv na kurz spoločnej meny. Počet nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti v USA klesol v uplynulom týždni viac, než sa čakalo. Okrem toho pozitívne prekvapili aj čísla z amerického realitného trhu aj z priemyslu.

Investori sa teraz sústredia na piatkové (22. 8.) vystúpenie šéfky americkej centrálnej banky (Fed) Janet Yellen v Jackson Hole. V stredu bola zverejnená zápisnica z posledného zasadnutia menovej rady Fedu, ktorá ukázala, že úrokové sadzby sa v USA môžu začať zvyšovať skôr, než sa doteraz predpokladalo. Vzhľadom na aktuálne pozitívne údaje z aktuálnej ekonomiky nebude tlak na zvýšenie sadzieb poľavovať.