Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Kurz eura klesol na 11-mesačné minimum

Foto: TASR/AP

Vývoje ekonomík USA a eurozóny podľa expertov jasne naznačujú, že sprísňovanie menovej politiky v Európe sa začne podstatne neskôr, čo podporuje dolár na úkor eura.

Frankfurt nad Mohanom 22. augusta (TASR) - Spoločná európska mena sa dostala pod ďalší tlak a jej kurz padol na 11-mesačné minimum. Informovala o tom agentúra DPA.

Euro sa dnes neskoro popoludní predávalo po 1,3221 USD, čo je najmenej od septembra 2013. V rannom obchodovaní sa kurz eura dostal až na 1,3297 USD/EUR. Európska centrálna banka (ECB) stanovila referenčný kurz dnes napoludnie na 1,3267 (vo štvrtok: 1,3262) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,7538 (0,7540) eura.

Po s napätím očakávanom prejave šéfky americkej centrálnej banky (Fed) Janet Yellenovej sa kurzové straty eura ešte prehĺbili. Yellenová pritom nedala žiadne jasné signály, kedy začne Fed zvyšovať úrokové sadzby. Skôr mierne utlmila predpoklady rýchleho zvýšenia úrokov, keďže poukázala na stále neuspokojivú situáciu na trhu práce.

Spoločná európska mena však z toho neprofitovala. V uplynulých dňoch dolár podporili pozitívne údaje z americkej ekonomiky. Analytici banky Metzler počítajú aj na budúci týždeň z ďalšími pozitívnymi správami z USA. Vývoje ekonomík USA a eurozóny podľa expertov jasne naznačujú, že sprísňovanie menovej politiky v Európe sa začne podstatne neskôr, čo podporuje dolár na úkor eura.