Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Euro je voči doláru najslabšie za posledné dva roky

Foto: TASR/AP

Príčinou turbulencií na devízovom trhu sú zlé správy zo Španielska a Grécka.

Frankfurt nad Mohanom 21. júla (TASR) - Kurz spoločnej európskej meny voči americkému doláru klesol v piatok (20. 7.) popoludní na dvojročné minimum. Po španielskych bankách totiž potrebuje finančnú pomoc aj región Valencia a množia sa obavy, že záchranný úver nebude Španielsku stačiť. Okrem toho Európska centrálna banka (ECB) oznámila, že prestala prijímať grécke štátne dlhopisy ako zábezpeku.

Euro v piatok oslabilo až na 1,2144 USD/EUR, čo bolo najmenej od júna 2010. Voči jenu sa spoločná mena prepadla dokonca až na 11-ročné minimum.

Príčinou turbulencií na devízovom trhu sú zlé správy zo Španielska a Grécka. Najprv zadlžený španielsky región Valencia oznámil, že požiada centrálnu vládu o finančnú pomoc. O niekoľko hodín potom ECB vyhlásila, že už neakceptuje dlhopisy gréckej vlády ako kolaterál pri úveroch pre komerčné banky.

Kľúčový nemecký burzový index na to reagoval poklesom pod hranicu 6650, keď v porovnaní so štvrtkovým (19. 7.) zatvorením oslabil o 1,6 %. Kľúčový španielsky index Ibex sa prepadol o vyše 4 %.

Žiadosť Valencie o pomoc neprišla nečakane. Madrid vo štvrtok spustil záchranný program na podporu zadlžených regiónov v hodnote 18 miliárd eur. Žiadosť však na trhoch vzbudila obavy, že v piatok schválený záchranný úver pre španielske banky nebude stačiť na stabilizáciu krajiny, ktorá sa nachádza v recesii. Odborníci predpokladajú, že je len otázkou času, kedy Španielsko požiada o záchranu z eurovalu, keďže náklady na financovanie na trhu sú na dlhodobo neudržateľných úrovniach.

Madrid doteraz kládol veľký dôraz na to, že medzinárodnú pomoc potrebuje len na stabilizáciu bánk a nie na financovanie deficitu. Refinančné náklady Madridu však neustále rastú. Na štvrtkovej aukcii 5-ročných španielskych dlhopisov sa ich úročenie vyšplhalo na 6,46 %. Výnos 10-ročných španielskych dlhopisov v piatok vyskočil o 27 bázických bodov až na 7,284 % a riziková prirážka na ne voči referenčným nemeckým dlhopisom dosiahla vyše 6 percentuálnych bodov, čo je najviac od zavedenia spoločnej meny.