Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Čína schválila priame obchodovanie medzi čínskou menou jüan a eurom

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Euro sa tak stane šiestou voľne zameniteľnou menou za jüan, po amerických, austrálskych, novozélandských dolároch, britskej libre a japonskom jene.

Peking 29. septembra (TASR) - Regulačné úrady v Pekingu schválili priame obchodovanie medzi čínskou menou jüan a eurom, ktoré sa začne od utorka 30. septembra. Oznámila to dnes čínska centrálna banka. Informáciu prevzali agentúra DPA a portál Business Times.

"Je to dôležitý krok smerom k posilneniu bilaterálnej hospodárskej a obchodnej spolupráce medzi Čínou a štátmi eurozóny," uvádza sa vo vyhlásení Čínskej ľudovej banky, podľa ktorej to prispeje aj ku globálnemu rozšíreniu čínskej meny.

Čínska mena tak bude priamo zameniteľná za euro na medzibankovom devízovom trhu, čo pomôže podnikateľom na oboch stranách, teda v Číne aj v eurozóne, znížiť náklady na vzájomnú výmenu oboch mien.

Euro sa tak stane šiestou voľne zameniteľnou menou za jüan, po amerických, austrálskych, novozélandských dolároch, britskej libre a japonskom jene.

Čínsky devízový systém už ponúkal platformu pre transakcie jüan-euro, ale priame obchodovanie znamená, že sa už nebude používať americký dolár ako "medzičlánok" na výpočet kurzu jüanu voči euru.

Podľa čínskej centrálnej banky by mal tento krok prispieť k zvýšeniu obchodnej výmeny aj investícií medzi Čínou a eurozónou.