Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Kurz eura klesol na 1,1717 USD/EUR

Foto: TASR/AP

Obchodníci uviedli, že dôvodom je mix špekulácií týkajúcich sa daňovej reformy v USA a ďalšieho zníženia úrokových sadzieb americkou centrálnou bankou Fed.

Frankfurt nad Mohanom 27. septembra (TASR) - Kurz spoločnej európskej meny pokračuje v poklese. Obchodníci uviedli, že dôvodom je mix špekulácií týkajúcich sa daňovej reformy v USA a ďalšieho zníženia úrokových sadzieb americkou centrálnou bankou Fed.

Kurz eura popoludní padol na dnešné minimum 1,1717 USD/EUR, pričom ešte skoro ráno sa pohyboval len tesne pod hranicou 1,18 USD/EUR. Európska centrálna banka (ECB) stanovila dnes napoludnie referenčný kurz na 1,1741 (v utorok: 1,1787) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8517 (0,8484) eura.

Negatívny vplyv na spoločnú menu malo uprostred týždňa všeobecné posilňovanie amerického dolára. Dolár sa zhodnotil voči všetkým dôležitým menám. Záujem trhov sa opäť sústredí na daňovú reformu, ktorú sľubuje americký prezident Donald Trump. Podľa viacerých médií by vláda vo Washingtone mala ešte v priebehu dneška predložiť detaily dlhoočakávaných daňových plánov.

Dolár tiež podporili špekulácie na ďalšie zvýšenie úrokových sadzieb v USA, čo naopak zvýšilo tlak na euro. Posledné vyhlásenia šéfky Fedu Janet Yellenovej signalizujú, že americká centrálna banka zrejme opäť sprísni menovú politiku v decembri. Fed chce aj napriek relatívne nízkej inflácii tvrdo pokračovať vo zvyšovaní úrokových sadzieb, uviedol devízový expert Commerzbank Ulrich Leuchtmann.