Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Euro nenašlo jasné smerovanie, popoludní sa predávalo po 1,1260 USD

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zmiešané správy z ekonomiky USA popoludní spôsobili kolísanie kurzu eura voči doláru.

Frankfurt nad Mohanom 5. júna (TASR) - Kurz spoločnej európskej meny nenašiel uprostred týždňa jasné smerovanie. Euro sa neskoro popoludní predávalo po 1,1260 USD, teda približne pri rovnakom kurze ako ráno.

Európska centrálna banka (ECB) stanovila v stredu referenčný kurz na 1,1257 (v utorok: 1,1244) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8883 (0,8894) eura.

Zmiešané správy z ekonomiky USA popoludní spôsobili kolísanie kurzu eura voči doláru. Najprv mala negatívny vplyv na dolár správa o vývoji na trhu práce, ktorá ukázala, že tvorba pracovných miest v súkromnom sektore v USA sa v máji takmer zastavila. V máji vzniklo najmenej nových pracovných miest od marca 2010. Kurz spoločnej európskej meny následne vzrástol a dostal sa nad hranicu 1,13 USD/EUR. Neskôr však euro prišlo o svoje zisky, keď dolár podporili nečakane pozitívne čísla zo sektora služieb.

Dolár však oslabil voči väčšine ostatných dôležitých mien. Na finančných trhoch sa čoraz viac špekuluje o tom, že v USA klesnú úrokové sadzby. Šéf americkej centrálnej banky (Fed) Jerome Powell v utorok (4. 6.) nevylúčil zníženie sadzieb, dôvodom sú riziká ohrozujúce rast ekonomiky. Na finančných trhoch sa už špekuluje, že by sadzby mohli v tomto roku klesnúť až trikrát.