Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Euro oslabuje, ale európske akciové indexy sa ustálili

Foto: TASR/AP

Dnes dopoludnia sa kurz eura oproti doláru znížil.

Londýn 7. júla (TASR) - Kurz eura oproti doláru aj ďalším svetovým menám dnes opäť klesol, už druhý deň po sebe v reakcii na prehĺbenie krízy v Grécku, kde voliči v referende odmietli podmienky záchranného programu. V Bruseli sa dnes preto uskutoční mimoriadny summit lídrov a ministrov financií 19 štátov eurozóny o ďalšom osude Grécka. Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová upozornila grécku vládu, že jej zostávajú už len hodiny na to, aby pripravila dôveryhodný plán, ako udržať krajinu v eurozóne po tom, ako Gréci odmietli podmienky dohody s veriteľmi.

V pondelok (6.7.) spoločná európska mena oslabila oproti doláru o 0,5 %, pričom v priebehu dňa sa nakrátko prepadla až o 1,3 %.

Dnes dopoludnia sa kurz eura oproti doláru znížil o ďalších 0,3 % na 1,1005 USD/EUR, a oproti jenu klesol o 0,2 % na 135,29 JPY/EUR.

Ale európske akciové indexy sa stabilizovali, zmazali časť predchádzajúcich strát a dokonca mierne vzrástli. Presnejšie, akciový index Euro STOXX 50 sa zvýšil o 0,2 % po pondelkovom páde o 2,2 %, nemecký index DAX dnes vzrástol o 0,3 % a taliansky FTSE MIB stúpol až o 1,4 %.

Banky v Grécku sú už druhý týždeň zatvorené. Vláda v Aténach zaviedla kapitálové kontroly a obmedzila výbery z bankomatov na 60 eur denne. Európska centrálna banka (ECB) síce zatiaľ ponechala program núdzového financovania (ELA) pre grécke banky bez zmeny na úrovni 88,6 miliardy eur, ale sprísnila podmienky pre zábezpeku za tieto úvery. To sťaží gréckym bankám prístup k núdzovému financovaniu.

Grécky premiér Alexis Tsipras pred referendom sľuboval voličom, že ak odmietnu podmienky veriteľov, pomôžu mu tým posilniť pozíciu na rokovaniach.