Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Euro pokračuje v posilňovaní a jeho kurz sa dostal až na 1,2371 USD

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Od začiatku týždňa si spoločná európska mena pripísal približne 1 cent.

Frankfurt nad Mohanom 13. februára (TASR) - Spoločná európska mena nadviazala na pondelkové (12. 2.) zisky a opäť výrazne posilnila.

Euru sa už v utorok ráno podarilo prekročiť hranicu 1,23 USD/EUR a popoludní sa jeho kurz dostal až na 1,2371 USD/EUR. Od začiatku týždňa si spoločná európska mena pripísal približne 1 cent. Európska centrálna banka (ECB) stanovila v utorok napoludnie referenčný kurz na 1,2333 (v pondelok 1,2263) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8108 (0,8155) eura.

Ďalšie stimuly dodali euru v utorok popoludní vyhlásenia šéfa americkej centrálnej banky (Fed) Jeromea Powella, ktorý vo svojom prejave vo Washingtone upozornil na nebezpečenstvo, ktoré pre ekonomiku predstavujú turbulencie na finančných trhoch. Ubezpečil, že Fed pozorne sleduje všetky riziká ohrozujúce finančnú stabilitu.

Výrazné turbulencie na akciových trhoch znepokojili minulý týždeň investorov. Kurz eura sa dostal pod tlak. Dôvodom turbulencií boli obavy zo zrýchlenia inflácie v USA. Investori preto s napätím čakajú na stredajšiu (14. 2.) správu v vývoji amerických spotrebiteľských cien.