Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Euro si udržalo štvrtkové zisky

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Euro sa ráno predávalo po 1,1694 USD, teda približne pri rovnakom kurze ako vo štvrtok večer.

Frankfurt nad Mohanom 14. septembra (TASR) - Spoločná európska mena si v piatok udržala výrazné štvrtkové (13. 9.) zisky. Euro sa ráno predávalo po 1,1694 USD, teda približne pri rovnakom kurze ako vo štvrtok večer.

Európska centrálna banka (ECB) stanovila vo štvrtok referenčný kurz na 1,1620 (v stredu: 1,1585) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8606 (0,8632) eura.

V rannom obchodovaní podporili dolár vyhliadky na uvoľnenie v obchodnom konflikte medzi USA a Čínou, čo, naopak, zabrzdilo spoločnú menu. Vyjadrenia ekonomického poradcu amerického prezidenta Donalda Trumpa, Larryho Kudlowa, podľa ktorých je čínska delegácia pozvaná do Washingtonu na ďalšie kolo rokovaní, interpretovali experti ako signál uvoľnenia. Trump však utlmil prehnané nádeje na rýchle riešenie obchodného sporu s Pekingom, keď na Twitteri napísal, že USA nie sú pod tlakom, aby dosiahli obchodnú dohodu s Čínou.

Vo štvrtok podporili euro napríklad vyhlásenia šéfa ECB Maria Draghiho, ktorý na tlačovej konferencii po zasadnutí Rady guvernérov síce poukázal na riziká spojené s obchodnými konfliktami vyvolanými USA, ale mierne relativizoval ďalšie nebezpečenstvá, ako sú napríklad turbulencie na rozvíjajúcich sa trhoch.